NIČE NOVO ETNO-SELO: Na Motajici u srbačkom selu Nožičko u planu turistička destinacija

O. NIKIČEVIĆ

11. 05. 2021. u 07:13

KADA je pre 17 godina banjalučka firma "MB Impeks" uzela na koncesiju 45 hektara poljoprivrednog državnog zemljišta u srbačkom selu Nožičko, najavljeno je podizanje voćarskih zasada, a ta vest obradovala je meštane ovog kraja koji su videli šansu za zapošljavanje na sezonskim poslovima.

Foto Privatna arhiva

- U startu sam zasadio krušku viljamovku na 13 hektara, a nakon toga voćnjak sam širio sadnjom jabuke, dunje, kajsije i šljive na 32 hektara - priča vlasnik i direktor "MB Impeksa", Milan Balać i dodaje da na toj lokaciji godišnje proizvede oko 500 tona svežeg voća odličnog kvaliteta što predstavlja garanciju da će kvalitet imati i voćne rakije.

Voćnjak je u početku bio zatvorenog tipa, kasnije su počeli da dolaze prijatelji i poslovni ljudi, koji su se divili lepotama ovog kraja, što je vlasnika podstaklo da počne stvarati dodatne sadržaje za dolazak većeg broja posetilaca koji vole prirodu.

PODRŠKA Balać i Miholjčić, Foto Privatna arhiva

- Tako je rođena ideja o otvaranju etno-sela kome sam dao naziv "Krug ljubavi", u kome sam već podigao osam bungalova sa 24 ležaja, sve od prirodnog materijala i u starinskom stilu, salon za ručavanje, terene za košarku, odbojku i mali fudbal, postavio stolove za bilijar i stoni tenis, uredio biciklističku stazu, sagradio bazen na otvorenom i druge sadržaje - kaže Balać.

UGOVOR O KONCESIJI

ODMAH posle rata, 1996, u Banjaluci sam osnovao firmu za proizvodnju voćnih rakija za što mi je nedostajala sirovinska baza. Prijavio sam se na javni oglas za dodelu poljoprivrednog zemljišta koji je raspisalo resorno ministarstvo u Vladi RS, ponudio sam najbolje uslove i postao koncesionar na 45 hektara, počev od 2004, kaže Milan Balać.

On dodaje da se za goste pripremaju specijaliteti na ražnju, jela ispod sača, pasulj iz zemljanog lonca, roštilj i drugi specijaliteti domaće kuhinje.

Balać kaže da neće stati na ovom nivou turističke ponude i već razmišlja, da nakon pandemije, započne marketing za dovođenje gostiju iz inostranstva, jer za to postoje uslovi, a jedan od njih je blizina aerodroma u Mahovljanima koji je udaljen samo tridesetak kilometara.

PONUDA Sala za poslovne sastanke, Foto Privatna arhiva

Ovih dana, vlasnika firme u etno-selu u Nožičkom posetili su načelnik Odeljenja za privredu Srbac Marko Miholjčić i direktorka Turističke organizacije Srbac Radislava Šuščević, koji su dali punu podršku ideji o proširenju kapaciteta.

- Nova turistička destinacija u Nožičkom proširiće lepezu turističke ponude Srpca, a "Krug ljubavi" postaće prepoznatljivo mesto ne samo u ovoj regiji, već i šire - kaže Šuščevićeva.

Pogledajte više