NE UZIMAJTE LEKOVE NA SVOJU RUKU: Opet teška epidemiološka situaciuja u Semberiji i Majevici, teška klinička slika sve prisutnija

V. MITRIĆ

02. 05. 2021. u 18:51

KRIZNI štab Bolnice “Sveti Vračevi” organizovao je sastanak sa predstavnicima primarne zdravstvene zaštite sa ovog dela RS koju pokriva ovdašnja bolnica zbog pogoršane epidemiološke situacije proteklih dana.

Foto: V. Mitrić

Zaključeno je da se broj bolesnika sa teškom kliničkom slikom u kovid bolnicama ne smanjuje već raste, a da pacijenti na prijem u bolnicu dolaze sa prethodno samoinicijativnim lečenjem kortikosteroidima i antibioticima, što znatno otežava i produžava bolničko lečenje.

Pomoćnik direktora bolnice primarijus dr Mikajlo Lazić rekao je da je epidemiološka situacija na području regije koja gravitira ka Bolnici “Sveti Vračevi” proteklih dana u pogoršanju, te da se očekuje da će nastaviti da se pogoršava što je i bio razlog iniciranja hitnog sastanka, radi predupređivanja budućih događaja.  

-Trenutno u kovid bolnicama imamo 77 bolesnika, 18 ih je na respiratoru i većina zahteva kiseoničku terapiju - rekao je Lazić, koji je i šef kovid bolnica u Bijeljini.

On je istakao da se očekivalo da će broj zaraženih biti smanjen, ali da nije tako, jer je protekle sedmice na dnevnom nivou bilo i devet prijema i svi su izrazito teški slučajevi.

- Imali smo slučajeve da isti dan primimo pacijenta i on završi intubiran na respiratoru, što je ranije bio redak slučaj -  istakao je Lazić.

Prema Lazićevim rečima, “ bez obzira na teško stanje u vreme pandemije, bijeljinska bolnica ni u jednom trenutku nije stala sa elektivnim programima i ambulantnim radom”.

Foto: V. Mitrić

Sastanak

Lazić je upozorio sugrađane da ne upotrebljavaju koritikosteride i antibiotike, jer oni od starta zaraze ne bi trebalo da se uključuju.

Direktor Doma zdravlja Lopare Želimir Nešković je pozvao stanovnike Semberije i Majevice da se pridržavaju epidemioloških mera,” jer je prisutan dolazak većeg broja ljudi iz inostranstva  za vreme praznika”.

Pogledajte više