DESETKOVANI PRINOSI MEDA_ Registrovani srbački pčelari zabeležili ogromne gubitke u protekloj godini

O. NIKIČEVIĆ

19. 04. 2021. u 06:08

OKO 30 registrovanih pčelara u Udruženju "Košnica" Srbac, sa oko 2.000 pčelinjih društava, ne pamte lošiju godinu u proizvodnji meda i drugih pčelinjih proizvoda, kao što je bila protekla 2020.

Željko Ignjatić u svom pčelinjaku / Foto O. N.

- Imao sam gubitke pčelinjih društava više od 60 odsto. Prošla godina je dobro počela jer je u svakoj od oko 100 mojih košnica bilo pet do šest punih ramova pčela, ali kako je godina odmicala broj pčela je bio sve manji, da bi tokom zime većina košnica ostala bez pčela, a ja razočaran jer su za nas pčele plemenita živa bića pa je teško opisati kada strada 60 košnica - kaže predsednik Udruženja "Košnica" Ranko Mačinković.

On dodaje da pomor nije bio zbog bolesti kao što je varoa, jer im je dat adekvatan tretman, već neki drugi faktor kao što je preterana upotreba pesticida u Lijevče polju i srbačko-nožičkoj ravnici, klimatske promene ili nešto treće što je nama nepoznato.

Najviše pčelinjih društava, oko 250, imao je Željko Ignjatić, kome je ovo glavni posao od čega živi kompletna porodica.

- Pčelarstvom se profesionalno bavim 25 godina. Pčele sam podelio u četiri pčelinjaka na raznim lokacijama i sva društva dobila su potreban tretman za zaštitu od zaraznih bolesti i insekata. U tri pčelinjaka gubici su se kretali oko 40, a u MZ Ćukali oko 90 odsto, što me je teško pogodilo - kaže Ignjatić i dodaje da je u rodnim godinama, kao što je bila 2018, imao više od 3,5 tona meda, što je po ceni od 15 maraka po kilogamu lepa suma koja, kada se odbiju troškovi, obezbeđuje solidnu platu za četvoročlanu porodicu. 

TRAŽE POMOĆ IFAD

IZ Udruženja "Košnica" kažu da će se ove godine obratiti Međunarodnoj fondaciji IFAD za dodelu sredstava za oporavak srbačkih pčelara, a od Opštine Srbac tražiće da obezbedi učešće za realizaciju tog projekta. Uz to u udruženju su odlučili da zbog velikih gubitaka, sve pčelare koji imaju do 50 košnica, oslobode plaćanja članarine za 2021. godinu.

Pogledajte više