BESPLATNA OBUKA I PLASTENICI: Utvrđena konačna rang-lista za poljoprivrednike u Srpcu

O. NIKIČEVIĆ

15. 04. 2021. u 07:13

NAKON isteka roka za prijavu zainteresovanih domaćinstava za dodelu plastenika, koji je opštinska uprava Srbac raspisala 3. marta, utvrđena je konačna rang-lista sa imenima 30 budućih plasteničara iz 17 mesta u toj opštini.

Foto: Arhiva "Novosti"

- Plastenici će biti uručeni do 30. aprila ove godine, uz dodatnu opremu kao što su sistem za navodnjavanje i sadni materijal, što je predviđeno ugovorom koji je opština potpisala sa republičkim fondom za razvoj RS - kaže načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević.

Za sve one koji dobiju plastenike biće organizovana besplatna obuka u dve faze.

Načelnik Odeljenja za privredu Srpca Marko Miholjčić kaže da su plastenici površine 100 kvadratnih metara, da je pojedinačna cena 3.000 ili ukupno 90.000 KM, od čega je učešće Republičkog fonda 70, a opštine 30 odsto. Sva lica koja imaju neku vrstu zaposlenja plaćaju učešće u iznosu od 400 KM, a za one koji se vode na Birou rada plastenici su besplatni.

STIMULACIJA

OPŠTINA Srbac stimuliše proizvodnju pod plastenicima ovog tipa sa budžetskim sredstvima od oko 15.000 maraka godišnje, uz uslov da vlasnici dokažu da su povrće proizveli i prodali na tržištu.

- Opština Srbac poklanja veliku pažnju proizvodnji povrća ne samo na otvorenom, već i pod plastenicima koji pokrivaju površinu od oko 10 hektara. Najveći plasteničar je Nikola Suvajac iz Kukulja sa više plastenika, ukupne površine 1,7 hektara, a prate ga Boro Lazić i Stanislav Topić iz Poveliča i Srđan Dragomirović sa najvećim plastenikom u Sitnešima - kaže Miholjčić.

Miholjčić dodaje da je u planu da se na jesen, srbačkim ratarima, u saradnji sa nevladinom organizacijom M-AID iz Sarajeva, dodeli još 20 plastenika.

Pogledajte više