PODRŠKA FIRMAMA ZBOG OTEŽANOG POSLOVANJA: Vlada RS dodeliće podsticaje, a evo i pod kojim uslovima

S. M.

14. 04. 2021. u 20:01

VLADA Republike Srpske je usvojila Uredbu o postupku dodele podsticaja za direktna ulaganja, s ciljem podrške firmama u otežanim uslovima poslovanja izazvanim pandemijom.

Foto: Vlada RS

Pravo na podsticaj ostvaruje se po osnovu projekta, koji podrazumeva nabavku savremenih tehnologija i opreme (nove ili korišćene), i razvoj i inovaciju.

Maksimalni iznos podsticaja za projekte vrednosti do 250.000 KM iznosi 50.000 KM, a za projekte veće od 250.000 KM maksimalan iznos podsticaja je 100.000 KM.

Planirana sredstava za dodelu podsticaja iznose četiri miliona maraka, a javni poziv za dodelu sredstva će biti raspisan u drugoj polovini aprila i biće otvoren 30 dana, izjavio je Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS.

- S obzirom na to da se savremene tehnologije ubrzano menjaju, nabavka nove opreme, kao i inovacije su uslov za rast i razvoj domaće privrede kako bi išle ukorak sa zahtevima tržišta koje očekuje kvalitetan proizvod i podizanje usluga na jedan viši nivo - istakao je ministar.

Investicije u tehnologiju su važne naročito u oblasti prerađivačkke industrije u kojoj se odvijaju složeniji procesi proizvodnje.

Pogledajte više