UKIDAJU PUTARINU? Novine na magistralnom putu Trebinje - Herceg Novi

D. CURAĆ

10. 04. 2021. u 07:39

NAJAVLjENO ukidanje putarine na magistralnom putu Trebinje - Herceg Novi obradovalo je stanovnike najjužnijeg grada Republike Srpske.

Foto Arhiva

Da bi ovo moglo da zaživi već do početka letnje turističke sezone, najavio je načelnik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Foto Arhiva

Inače, to nije prvi put da se pokreće ova tema o kojoj su Katić i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić više puta razgovarali.

Cena naplatne karte u jednom pravcu je tri evra za automobile. U Udruženju za zaštitu potrošača "Oaza" iz Trebinja kažu da bi od ukidanja putarine korist imali stanovnici oba grada.

GRANIČNI PRELAZ

NAČELNIK opštine Herceg Novi Stevan Katić istako je da bi i paketu mogao konačno biti rešen i granični prelaz između Crne Gore i BiH. Prema njegovim rečima crnogorska "Sitnica" je u jako lošem stanju, a prelaz Zupci u BiH ima tri trake sa obe strane i mogao bi funkcionisati kao zajednički.

- Za putarinu u oba pravca treba izdvojiti šest evra, oko 12 maraka, koliko je potrebno goriva za tu kilometražu. To je samo jedan od primera. I sa tom putarinom imamo značajan broj Novljana u našem gradu, koji ovde kupuju po znatno nižim cenama i verujem da bi se češće odlučivala za dolazak u Trebinje. Na drugoj strani, upravo zbog tog dotadnog plaćanja puta Trebinjci su češće odlazili u Hrvatsku. U svakom slučaju korist od ukidanja imala bi oba grada - rekla je Nedeljka Ilijić, direktor Udruženja "Oaza".

Turistički radnici kažu da je cena za autobuse u jednom pravcu 15 evra, ili oko 30 konvertibilnih maraka i da bi nova odluka sigurno uticala na pojeftinjenje aranžmana.

Pogledajte više