MILIĆU 16 GODINA I DEVET MESECI ZATVORA: Treća presuda za ubistvo "Dječaka sa planine"

O. MATAVULj

05. 04. 2021. u 14:39

ILIJA Milić (74) iz Kotor Varoša osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na 16 godina i devet meseci zatvora zbog ubistva Vasilja Kneževića (35), aktera dokumentarnog filma "Dječak sa planine", te nedozvoljenog posedovanja oružja.

Foto Glas Srpske

To je treća presuda koja Miliću izrečena, budući da je u dva navrata Vrhovni sud Republike Srpske ukidao prvostepenu presudu i postupak vraćao na novo suđenje. Prvo je osuđen na 16 i po godina, a potom na 16 godina i devet meseci i sada mu je izrečena ista kazna.

Zločin se dogodio 10. aprila 2018. godine na Kruševu brdu u selu Pilipovina kod Kotor Varoša. U presudi se navodi da je Milić u zasedi čekao Kneževića na putu kojim vodi stoku i kada je naišao prema njemu je ispalio rafal iz automatske puške, pogodivši ga sa pet metaka. Motiv ubistva bio je višegodišnji sukob dve porodice zbog vodovoda.

U presudi se navodi da je pre zločina Milić uzeo automatsku pušku i otišao prema zaseoku Potok s namerom da ubije Vasilja. Sakrio se iza stabla bukve pored lokalnog puta, kuda Vasilj obično vodi stoku na ispašu i pojilo. Kada je Vasilj naišao Milić je sa udaljenosti od oko dva metra prema njemu ispalio rafal. Dva metka pogodila su ga u glavu, dva u lice, a jedan je pogodio rame i vrat i na mestu je ostao mrtav.

Milić je s puškom u rukama otišao kući i telefonom je pozvao policiju. Saopštio im je da je ubio komšiju i pozvao ih da dođu u selu da se preda. Do dolaska policije zapucao je i prema Vasiljevom ocu Nedeljku Kneževiću, kojeg srećom nije pogodio. Nakon toga je uhapšen.

Pogledajte više