BORBA ZA ULAGAČE! Oživljavanje modričke privrede i privlačenje investitora cilj novog rukovodstva

V. BLAGOJEVIĆ

05. 04. 2021. u 09:58

PRIVLAČENjE stranih ulagača osnovni je cilj novog rukovodstva Modriče. Tako je ulazak Modriče u proces sertifikacije u skladu sa BFC regionalnim standardom, bila jedna od tema nedavnog sastanka načelnika Opština Teslić Milana Miličevića i Modriče Jovice Radulovića.

Foto V. Blagojević

Kako je rečeno posle sastanka, kada lokalna zajednica dobije BFC sertifikat tada potvrđuje da se radi o opštini sa povoljnim poslovnim okruženjem. Podsećamo, u Republici Srpskoj od 2013. godine do danas je sertifikovano 10 lokalnih zajednica u skladu sa regionalnim standardom BFC.

- Kad je u pitanju BFC sertifikat, to je segment gde Teslić može svojim iskustvima pomoći Modriči, ali i Modriča može pomoći nama u nekim drugim oblastima. BFC je jako bitan segment za svaku lokalnu zajednicu jer vas predstavlja kao ozbiljnu opštinu pred inostranim ili domaćim ulagačima - istakao je Miličević.

PRIVREDNA SARADNjA

PORED razgovora o programu sertifikacije, naglašena je potreba uspostavljanja veće privredne saradnje Modriče i Teslića. Prioritet je privlačenje stranih investicija i korišćenje povoljnog geografskog položaja Modriče, koja se nalazi na spajanju auto-puta 5C sa auto-putem Beograd - Banjaluka.

Oživljavanje modričke privrede i privlačenje stranih investitora, osnovni je cilj novog rukovodstva Opštine Modriča, saopšteno je posle sastanka.

- Na početku smo procesa dobijanja BFC sertifikata. Kao lokalna zajednica koja planira da bude uvrštena u porodicu onih sredina koje će se smatrati dobrim poslovnim okruženjem ispunićemo potrebne kriterijume za dobijanje sertifikata. Kroz sve to Teslić je prošao, pa ćemo uz njihovu stručnu pomoć i razmenu iskustava pokušati doći do cilja - pojasnio je Radulović.

Inače, program sertifikacije povoljnog poslovnog okruženja u jugoistočnoj Evropi je jedinstven regionalni program za unapređenje konkurentosti lokalnih samouprava, i sprovodi se u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Miličević i Radulović kao predsednici kriznih štabova u ove dve opštine razmenili su iskustva o borbi protiv pandemije.
 

Pogledajte više