OSUMNJIČEN ZA RATNI ZLOČIN: Komandant Teočanske brigade DŽevad Avdičević učestvovao u ubistvima i zlostavljanju Srba!

S. M.

01. 04. 2021. u 16:07

TUŽILAŠTVU BiH podnesen je danas izveštaj protiv ratnog komandanta Teočanske brigade čiji su inicijali Dž.A. o počinjenom ratnom zločinu protiv ratnih zarobljenika, saopšteno je iz Policijske uprave Bijeljina.

Foto AP

Prijavljeni se sumnjiči da kao komadant Teočanske brigade, iz sastava Tuzlanskog korpusa takozvane Armije BiH, nije sprečio niti preduzeo bilo kakve mere iz okvira svojih ovlaštenja, da se kazne izvršioci krivičnog dela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, koje mu se stavlja na teret.

“Novosti” nezvanično saznaju da se radi o Dževadu Avdičeviću zvanom Babak. On je osumnjičen da je kao komandant teočanske brigade tuzlanskog korpusa Armije BiH počinio delo lišavanjem prava zarobljenih neprijateljskih vojnika odnosno lišio prava na pravično i nepristrasno suđenje da se neprijateljski zarobljeni vojnicima od strane drugih nanosi bol i patnja, nečovečno postupanje, povreda zdravlja i lišenje života.

Izvor upozant sa celim slučajem kaže za “Novosti” da se prvi slučaj za koji se sumnjiči Avdičević desio 21. aprila 1993. godine na planini Majevici kota Banj Brdo. Tu je zarobljen vojnik Vojske RS koji je u januaru lišen života. Drugi slučaj se desio 4. dec 1993. godine selo Lokanj, opština Zvornik, gde je zarobljen vojnik Vojske RS koji je u januar 1994 lišen život.

Pogledajte više