U SKLADU SA PLANOM IMUNIZACIJE: Započeta vakcinacija osoba starijih od 65 godina u Republici Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ 21. 03. 2021. u 13:44

U BANjALUCI, Prijedoru, Trebinju, Gradišci i Bijeljini započela je vakcinacija osoba starijih od 65 godina.

Foto: Ministarstvo zdravlja RS

Republički štab za vanredne situacije naložio je svim domovima zdravlja u Republici Srpskoj da, u skladu sa Planom vakcinacije protiv kovid 19 Instituta za javno zdravstvo RS završe organizacione poslove potrebne za vakcinaciju lica od 65 i više godina života i u saradnji sa Institutom za javno zdrastvo RS nastave sa procesom vakcinacije ove populacije.

U Banjaluci je vakcinacija organizovana u amfiteatru Instituta za javno zdravstvo RS.

Doktor Vesna Lučić Samardžija istakla je da se proces imunizacije ovih lica obavlja uporedo sa vakcinacijom zdravstvenih radnika, penzionisanih zdravstvenih radnika Doma zdravlja, te korisnika i zaposlenih u ustanovama za smještaj starijih lica i drugih ustanova za smještaj i dugotrajnu njegu.

- Pozivam građane da se i nakon vakcinacije pridržavaju propisanih mera, jer je potrebno da prođe određeni period kako bi bila stvorena antitela - rekla je Samardžija.

Vakcinacija građana u Gradišci počela je u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja. Posle vikenda vakcinacija, za koju je mnogo zainteresovanih, nastaviće se na vakcinacionom punktu u Kulturnom centru Gradiška.

Načelnik ove službe Slađana Tepavac rekla je da se lica starija od 65 godina za vakcinaciju prijavljuju u svojim timovima porodične medicine, te da ih se do sada prijavilo oko 2.500.

- Kada se završi vakcinacija zainteresovanih građana starijih od 65 godine nastavljamo prema planu vakcinacije u RS, odnosno sa vakcinacijom hroničnih bolesnika i lica koja rade u institucijama od javnog značaj - rekla je Tepavac.

U Trebinju očekuju da se vakciniše oko 1.500 građana starijih od 65 godina. Oni će biti vakcinisani ruskom vakcinom sputnjik V. Inače do sada je u RS potvrđeno 48.970 slučajeva virusa korona, a preminule su ukupno 2.453 osobe kod kojih je potvrđen test na virus korona.

U RS, od novog virusa korona, do sada su se oporavile 37.482 osobe, a testirano je ukupno 219.978 osoba.Ukupan broj hospitalizovanih u RS je 987 a na respiratoru je 78 lica. Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 7.430 osoba.

Pogledajte više