AKTIVNI SVI MEDICINSKI KAPACITETI: Veliki pritisak na Dom zdravlja Banjaluka, u petak o restriktivnijim merama

R.S.

17. 03. 2021. u 14:20

SA današnje sednice Gradskog štaba Banjaluka poručeno je da je Dom zdravlja Banjaluka pod velikim pritiskom zbog sve većeg broja zaraženih virusom korona u ovom gradu, zbog čega su aktivirali sve svoje kapacitete.

Foto: GU Banjaluka

- Sve službe rade punim kapacitetom, a priliv pacijenata je sve veći - kazala je danas direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović.

Navela je da im se samo u protekla 24 sata javilo preko 500 osoba sa akutnim respiratornim smetnjama i povišenom temperaturom, a dnevno se pruže usluge za 120 osoba kojima se pogoršala slika.

- Imamo povećano uzimanje testova na COVID 19, što dovodi do zaključka da je sve više građana zaraženo ili nosilac zaraze. Sve kapacitete smo stavili na raspolaganje. U planu je i novi rezervni plan, ako se nastavi pogoršavati situacija. Kod pacijenata koji su pozitivni na COVID 19, je značajno teža klinička slika - kazala je Todorović, te dodala da situaciju usložnjava i što je sve veći broj medicinskog kadra na bolovanju.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je istakao da će se u petak, u dogovoru sa Republičkim štabom za vanredne situacije, razmoriti mogućnost dodatnog zatvaranja objekata u ovom gradu, ali i obustave nastave od naredne sedmice.

Istakao je da je u srednjim školama na području Banjaluke pogoršana epidemiološka situacija, dok je u osnovnim školama stabilna.

- Banjaluka ostaje na do sada propisanim merama. Veliki izazov su tržni centri. Inspekcija će dodatno i pojačano raditi - rekao je Stanivuković.

On je naveo da je dio gradskog štaba za pooštravanje mera u Banjaluci, ali da će se konačna odluka doneti u petak, te da eventualno restriktivnije mere treba doneti za šire područje, a ne samo Grad Banjaluku.

Pogledajte više