NOSILI SU I KOVČEGE SA TELIMA PREMINULIH: Sećanje na 25. godina od egzodusa Srba, venci za 958 poginulih iz Sarajeva (FOTO)

R. MILOVIĆ

16. 03. 2021. u 19:50

U ORGANIZACIJI Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Republike Srpske, na Sokocu je parastosom i polaganjem venaca i cveća na vojničkom groblju „Mali Zejtinlik“ obeleženo sećanje na 25 godina od egzodusa Srba iz bivših šest opština oko Sarajeva, koje su držali pod svojom kontrolom sve do Dejtona“.

Foto: R. Milović

Nakon toga, napuštajući Sarajevo sa sobom su poneli i sanduke sa mrtvim srodnicima i saborcima i ponovo ih sahranili na Sokocu.

- Za odbranu ovih prostora život je dalo više od 4.000 boraca, oko 3.500 ih je ranjeno, a na Sokocu sahranjeno blizu 1.000 boraca. Za srpski i drugi narod je Republika Srpska jedini zalog opstanka na ovim prostorima, zbog čega je potrebno sve uraditi, da bi je sačuvali - rekao je Višković.

Nakon polaganja venaca i cveća na Centralni krst u „Malom Zejtinliku“, delo autora Branislava Šarovića, organizovana je poseta i manastiru Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji, gde su umesto fresaka, na zidovima ispisana imena 4.000 poginulih Srba sa Sokoca, od Solunskog do rata u BiH.

O napuštanju 120.000 Srba sa svojih ognjišta u Sarajevu, Grbavici, Ilidži, Ilijašu, Hadžićima i Vogošći, u egzodusu tokom marta 1946. godine, više govora će biti na svečanoj akademiji u Istočnom Novom Sarajevu, kojoj će predhoditi izložba fotografija Odbrana-Egzodus-Opstanak.

Ta bolna seoba, nastala nakon „Dejtona“, u kojem je do tada srpska teritorija u i oko Sarajeva, pripala Federaciji BiH, obeležio je višednevni „konvoj tuge“, šiban vetrom i snegom, od Sarajeva preko Grbavice, Vraca, Pala, Trebevića do Romanije.

Pogledajte više