VIŠE RUPA NEGO ASFALTA: Saobraćajnice oko Foče prema Crnoj Gori u katastrofalnom stanju zbog pucanja kolovoza i čestih odrona

R. MILOVIĆ

15. 03. 2021. u 07:13

DEONICA puta Foča - Šćepan Polje od 20 kilometara na magistralnom putu Sarajevo - Podgorica, više liči na seoski drum, a u ništa boljem stanju je i regionalni put uz Ćehotinu, od Foče preko Čelebića ka Šulama i Pljevljima.

Deonica puta Foča - Šćepan Polje / Foto R.Milović

Saobraćajnica, koje su više makadamske, nego što su pod asfaltom, kao ove oko Foče, verovatno nema u Evropi, a i šire.

- Ovaj magistralni put uz Drinu je turističko-razvojni, zbog raftinga Tarom i Drinom, a ovaj uz Ćehotinu je izdržao na hiljade kamiona ŠG "Maglić", jer je u minulih 20 godina ovuda prevezeno oko dva miliona kubnih metara oblovine. Tim putem je tokom minulog rata u BiH saobraćao autobus Foča - Pljevlja - Beograd, a ja sam nedavno morao kupiti džip, kako bi došao porodičnoj kući u Čelebiće. Odavde prema mesnim zajednicama Meštrevac i Zavajt, koje završavaju nad Tarom, put je još gori - kaže Milija Radović iz Opštine Foča.

Stanovnici tri MZ uz Ćehotinu i Taru su odlučni da postave barikade na regionalni put Foča - Čelebići.

- Mnogo puta smo ukazivali na loš put. Žalili se opštini i ŠG "Maglić", a eto doživeli da u 21. veku imamo neuporedivo lošiji put od onog izgrađenog sredinom 20. veka. Ako se svemu ovome doda i petogodišnje istraživanje rude olova, bakra i cinka na širem prostoru Čelebića - ka Šulama, nekadašnjem rudniku u pljevaljskoj opštini, onda nam ne preostaje ništa drugo do organizovanog okupljanja na barikade - kaže Vukota Sekulović, predsednik Saveta MZ Zavajt.

Nezadovoljni meštani Čelebića / Foto R.Milović

Barikadama zasada niko ne preti na magistralnom putu Foča - Šćepan Polje, koji je u katastrofalnom stanju zbog pucanja kolovoza po sredini i čestih odrona zemlje i stena.

DO SELA NI SANITETOM!

ČELEBIĆI su do 1960. godine bili opština u kojoj je osnovnu školu pohađalo 537 đaka, gotovo toliko i u Zavajtu, a obe škole su imale i po pet područnih škola. Sada u tim selima živi ukupno oko 1.000 stanovnika, a nema nijednog đaka.

- Sa tog područja je u minulom ratu u BiH poginulo za odbranu Republike Srpske 70 boraca, a naše selo se ne može doći ni sanitetskim vozilom - kaže Nikola Pipović.

Pogledajte više