TUŽITI VISOKE PREDSTAVNIKE U BIH: Sednica Narodne skupštine RS - tema rad šefova OHR (FOTO)

S. M.

10. 03. 2021. u 20:20

PRED poslanicima u Narodnoj skupštini RS koji raspravljaju o delovanju viskih predstavnika u BiH nalaze se i zaključci koje potpisiju stranke vladajuće koalicije.

Foto: Novosti

U jednom od zaključaka se navodi i da će Republika Srpska da tuži visoke predstavnike zbog kršenja Dejtonskog sporazuma. Takođe u ovom dokumentu se navodi i da će RS razmotriti pokretanje razgovora o mirnom razlazu ako domaći razgovori između dva entiteta i tri konstitutivna naroda ne urode plodom.

Što se tiče tužbe, u zaključcima se zadužuje Vlada RS da formira međunarodni pravni tim s ciljem podnošenja tužbe protiv visokih predstavnika.

- Krajnje je vreme da OHR bude zatvoren, a odgovornost za budućnost i funkcionisanje BiH postane isključivo pravo i nadležnost naroda u BiH. NS RS smatra da BiH mora sama da preuzme odgovornost za svoj razvoj u skladu s Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom. Ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vreme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu, u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija - napisano je u zaključcima koji se nalaze pred poslanicima NSRS.

Pogledajte više