TRAŽE VAUČERE CELE GODINE: Ugostitelji i turistički sektor u nezavidnoj situaciji i apeluju na vladu Republike Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 03. 2021. u 06:08

GRAĐANI Srpske svakodnevno "zatrpavaju" Ministarstvo trgovine i turizma RS zahtevima za turističke vaučere u iznosu od 100 maraka!

Foto Nezavisne novine

Prema podacima resornog ministarstva koji su dostavljeni "Novostima", ukupan broj izdatih vaučera u RS je prešao 33.500 i ide naviše. Ta ponuda Vlade važi zasada do 30. juna, a turistički i ugostiteljski sektor apeluje na Vladu da produže odluku o izdavanju vaučera do kraja godine jer se pokazala odličnom na terenu.

Ono što je zanimljivo da se za vaučere ponovo prijavljuju građani koji su ih koristili prošle godine, što je dokaz da RS ima dobru ponudu za odmor građana.

Banjalučanin Marko B. je sa suprugom i decom koristio vaučere prošlo leto i kaže da se već prijavio i ove.

UPOZORENjE Željko Tatić

Foto Novosti

- Vaučeri dođu odlično jer smo supruga i ja uštedeli 200 KM prilikom boravka u banji. Mogli smo za taj novac da pokrijemo gorivo i ostanemo još jedan dan duže na odmoru - kaže Marko.

Iz turističkih organizacija ističu da su vaučeri bili najbolje moguće rešenje u godini kada su mnogi građani ostali kod kuće i nisu mogli da putuju van zemlje.

- Da nije bilo turističkih vaučera, ne znam šta bismo radili - kaže Miljana Orašanin, menadžer prodaje u agenciji VTTI travel.

DESTINACIJE

NAJTRAŽENIJE destinacije u RS gde su najviše korišćeni vaučeri Vlade su planine Jahorina, Kozara i Ravna planina i gradovi Trebinje, Banjaluka i Višegrad s Andrićgradom. Najposećenije destinacije su banje i terme poput "Kardijala" i "Vrućice" u Tesliću i "Ozrena" kod Petrova.

Ona ističe da RS ima mnogo da ponudi u turističkom smislu i da su građani koji su koristili vaučere bili prezadovoljni ponudom i uslugom.

- Najviše su se tražile banje, planine i Hercegovina, odnosno Trebinje - ističe Orašaninova.

JAHORINA Uvek poželjna destinacija

Foto Novosti

Željko Tatić, predsednik Udruženja ugostitelja RS, kaže da se ponuda turističkih vaučera mora produžiti do kraja godine, jer se sektor ugostiteljstva nalazi pred kolapsom i svaka pomoć je dobrodošla.

- Vlada mora ići i u smeru proširivanja liste onih koji mogu da prihvate goste sa vaučerima, jer smo imali pritužbe da pojedini objekti nisu imali tu mogućnost. Vlada treba da obezbedi svima da rade, bili oni mali ili veliki, a na građanima je da odluče gde će na odmor - kaže Tatić.

DOMAĆI GOSTI

PREMA zvaničnim podacima u 2020. godini broj turista u Srpskoj iznosio je 190.271, a od tog broja gotovo 124.000 bili su domaći gosti.

Suzana Gašić, ministarka turizma RS, kaže da su svi u Vladi usmereni na to da se prevaziđu posledice koje je u turizmu i celokupnoj privredi izazvala pandemija kovida 19 i da se po njenom okončanju što pre svi vrate redovnim aktivnostima.

- Verujemo da će proces vakcinacije dovesti do poboljšanja epidemiološke situacije, i da će to voditi relaksaciji mera koje se odnose na kretanje građana, čime će se steći uslovi za oživljavanje i oporavak sektora turizma, ne samo u Srpskoj i BiH, već i u Evropi i svetu, jer je ovaj sektor jedan od najpogođenijih - poručila je ministarka.

Pogledajte više