NEĆE DA BUDU NAJZAGAĐENIJI U EVROPI: Gradonačelnik Bijeljine i ekolozi da pripreme predlog mera za čistiji vazduh - imaju rok 90 dana!

V. MITRIĆ

09. 03. 2021. u 18:06

SKUPŠTINA grada Bijeljine jednoglasno je na poslednjem zasedanju usvojila zaključak da se gradonačelnik Bijeljine zadužuje da u saradnji sa stručnim ljudima, iz oblasti ekologije, u roku od 90 dana pripremi predlog mera za smanjenje zagađenja vazduha u Bijeljini i predlog načina njihovog finansiranja.

Foto: V. Mitrić

Predsednik Skupštine, koji je i predložio usvajanje zaključka, se obavezao da u roku od 30 dana od prijema tog predloga mera sazove tematsku sednicu parlamenta tim povodom.

Cilj je da se do naredne grejne sezone eliminiše što veći broj uzročnika zagađenja i zaštiti zdravlje ljudi, jer je, kako kažu u lčokalnoim parlamentu, „ neprihvatljivo da Bijeljina bude najzagađeniji grad u Evropi“.

Kao eventualne mere do sada su pominjane: uvođenje olakšica i subvenicija sugrađanima i privrednicima koji grade objekte ili u već izgrađenim instaliraju ekološki prihvatljive načine grejanja poput toplotnih pumpi i geotermalne energije, korišćenja biomase, solarne energije, kao i priključenje gradske toplane na gas i izmeštanje van gradske zone, razvijanje gradskog prevoza i niz drugih mera.

U budžetu, kako kažu, trenutno nema opredeljenih sredstava za ovu namenu i grad, u saradnji sa resornim ministarstvima, treba razmotriti sve mogućnost korišćenja grantova i povoljnih kredita međunarodnih institucija, Evropske unije i drugih institucije i organizacija na regionalnom i republičkom nivou.

Pogledajte više