UČI IH DVOKORAK I VASPITAVA: Dejan Gajić na poseban način trenira decu u Zvorniku

D. GAJIĆ

09. 03. 2021. u 08:12

DRAGI roditelji, ne sme vam biti svejedno gde vam dete trenira. Ko su treneri vaše dece? Čime se bave? Jesu li pedagozi, psiholozi? Odakle ih poznajete...

Foto Privatna arhiva

Šta želite za svoju decu? Kako nam je važno kod kog se lekara lečimo, koju hranu kupujemo, kod kog veterinara vodimo kućne ljubimce, onda ne može biti svejedno ni ko nam trenira decu. Da li znate da vaše dete sa trenerom provede nekoliko godina i to u najosetljivijem periodu psihfizičkog razvoja. Malo njih postanu vrhunski sportisti, a ostali treba da postanu dobri ljudi. Kako nam je sve postalo preče od naše dece?

Ovo su načela i pitanja na kojima Dejan Gajić Gaja trenira decu u klubu Zvornik basket.

- Onako kako vaspitavam svoju decu, to isto radim sa "mojom decom" na treningu. Moja ideja je da im pružim nešto više od košarke. Pokušavam zajedno sa roditeljima da od dece napravimo prave ljude. Zato sam u stalnom kontaktu sa njima, ali i sa učiteljima i nastavnicima - kaže Gajić.

BRIGA O FIZIČKOJ SPREMI DECE

ZA 11 godina od kroz klub je prošlo 1.000 dece, a stalno je na treninzima u raznim uzrasnim grupama njih 130 do 150.

- Pored mene i Ljubomira Tijanića trenera, angažovan je i kondicioni trener Jelenko Lukić, koji vodi brigu o fizičkoj spremi dece. Svedoci smo većeg deformiteta kod dece, pa je on zadužen za razvoj motorike kod dece, i da radi na ranom otkrivanju deformiteta. U saradnji sa roditeljima upućujemo decu na konsultacije sa lekarima - kaže Gajić.

On je zajedno sa ostalim trenerima autoritet za mališane ali i njihov vaspitač i prijatelj. On prati kada je kome rođenadan, sa njima ide na izlete, posećuje znamenita mesta...

- Sada se izgubilo dosta, u odnosu na ono što smo mi imali u detinjstvu. Nema više graje dece na ulicama, većina njih je sada za kompjuterima. Sve manje je druženja i igre - dodaje Gajić.

PRIZNANjA

ZASLUGOM Dejana Gajića KK "Zvornik basket" do sada je osvojio više titula i priznanja u RS, odgojio dosta košarkaša koji su otišli u afirmisane klubove u Srbiji i u inostranstvo. Prošle godine proglašen je za najboljeg trenera u Zvorniku.

On pokušava da od dece izvuče maksimum na treninzima, ali i da bude prijatelj, koji će sa njima pričati o svakom problemu.

- Po mom mišljenju, nekoliko je etapa u razvoju deteta. Do pete-šeste godine, njima su autoriteti roditelji. Kada krenu u školu, počinju da se bave sportom, tada ulogu autoriteta preuzimaju učitelji, nastavnici i treneri. U narednoj etapi, uzori su im vršnjaci. To je najkritičnija etapa i ako ih tada dobro usmerimo na prave vrednosti, neće biti problem - pojašnjava Gajić.

Pogledajte više