POOŠTRENE MERE GRADSKOG ŠTABA: Situacija nepovoljna, sa tendencijom pogoršanja

05. 03. 2021. u 16:27

EPIDEMIOLOŠKA situacija na području Grada Bijeljina, u vezi sa virusom korona, nepovoljna je, sa tendencijom pogoršanja – saopšteno je nakon vanredne sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Foto: V.M.

U proteklih 24 časa broj novooboljelih u Bijeljini je 20, u Kovid-bolnici trenutno je na liječenju 39 pacijenata, 19 je životno ugroženo, a 12 na respiratoru. Povećan je broj prijema na bolničko liječenje, a najveći broj hospitalizovanih ima tešku kliničku sliku – istakao je komandant Štaba, gradonačelnik Ljubiša Petrović, dodajući da zabrinjava povećanje broja obolelih mlađe životne dobi sa težom kliničkom slikom. Broj trenutno aktivnih slučajeva na području grada je 236, a među njima je i troje djece školskog uzrasta – podaci su iz bijeljinskog Doma zdravlja i Bolnice „Sveti Vračevi".

Petrović je rekao da vakcinacija stanovništva počinje u ponedeljak, 9. marta, i da je Dom zdravlja i kadrovski i organizaicono spreman za te aktivnosti.  

Na sednici je razmatrana i mogućnost zatvaranja Kovid-bolnice u Dvorovima i donesena odluka da ona, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, ipak, do daljnjeg bude u funkciji.

Gradski štab uskladio je sve mere sa Republičkim, prema kojima se, između ostalog,  zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica, rad fitnes centara, organizovane rekreativne aktivnosti, trenažni procesi  i takmičarske aktivnosti sportskih organizacija  i sportista svih uzrasta, osim profesionalnih,  organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima, te ograničava broj prisutnih osoba u ugostiteljskim objektima. U skladu sa propisanim merama, obavezuju se građani da nose zaštitnu masku u zatvorenom prostoru  i da se pridržavaju fizičkog rastojanja od 2 metra, te im se preporučuje da na otvorenom prostoru, takođe, koriste masku, ukoliko nije moguća fizička distanca.

Gradonačelnik je ocenio da su pojedine  mere Republičkog štaba za vanredne situacije nelogične, poput zabrane održavanja treninga, a  istovremenog dopuštanja okupljanja  u kafićima. „Sport je, u tom smislu, nepravedno tretiran", mišljenja je Petrović. On je dodao da je, uprkos  tome, Gradski štab obavezan da sprovodi te mere. 

Komandant Štaba je poručio da će tokom predstojećeg vikenda, kada se obeležava Dan žena – 8. mart, biti pojačan rad inspekcijskih organa i apelovao na građane da se suzdrže od okupljanja i proslave.

Pogledajte više