PROŠLI IZBORI, OSTALE PRIJAVE: Ponovljeno glasanje u dve lokalne zajednice RS nije donelo promene na čelu SO

Lj. ĐURIĆ / S. MIŠLjENOVIĆ

23. 02. 2021. u 08:12

REZULTATI ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici nisu doneli spektakularne obrte.

Foto Novosti

Pobedu su u nedelju odneli, kao i u novembru, Boris Jerinić, kandidat SNSD za gradonačelnika u Doboju, i Mladen Grujičić, kandidat srpskih stranaka za načelnika u Srebrenici. Za sastav skupština ubedljive pobede je odneo SNSD. Posle ponovljenih izbora ostale su krivične prijave protiv članova CIK BiH, koje su podneli iz SNSD jer su poništili rezultate novembarskih izbora i prijava protiv Milorada Dodika predsedavajućeg PBiH jer je vređao članice CIK Vanju Prutinu Bjelicu.

Građani su ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici "platili" sa oko milion maraka budžetskih sredstava, kaže Drago Vuković, politički analitičar.

- Ponovljeni izbori su bili rezultat političkog obračuna preko CIK BiH. Očekujem da članovi CIK snose odgovornost zbog odluke da se ponove izbori jer se ništa nije promenilo na terenu. Potrošeno je milion maraka budžetskih sredstava koje su mogle biti iskorišćene za nabavku vakcina - kaže Vuković.

USPEH Boris Jerinić, Foto SNSD

ZADOVOLjAN Mladen Grujičić, Foto Opština Srebrenica

Inače, prema preliminarnim rezultatima ponovljenih izbora u Doboju kandidat SNSD za gradonačelnika Doboja Boris Jerinić ubedljivo je osvojio najveći broj glasova birača i obnoviće mandat osvojen na vanrednim izborima pretprošle godine. Prema do sada obrađenim podacima Jerinić je osvojio 68 odsto podrške birača. Kandidati SDS Cvijan Filipović i SP Srđan Toorović imali su po 16 odsto.

PRAZNI LISTIĆI

PREMA izvorima "Novosti", na nekim biračkim mestima Bošnjaci nisu poslušali svoje političke vođe i njima dali glas, već su ostavljali prazne listiće ili čak davali podršku drugim kandidatima. Na to je, po svemu sudeći, uticao animozitet koji imaju prema lideru SNSD Miloradu Dodiku.

Za Skupštinu grada Doboja cenzus je prešlo devet stranaka, dok ih je na izborima 15. novembra bilo svega pet. Osim potvrde za SNSD, Koaliciju "Doboj u srcu", DEMOS, SP, i DNS do mandata će nakon ponoljenih izbora doći i SDP BiH-HS, PDP, NDP i SDA-SBiH-HB. Ispod cenzusa i bez očekivanih mandata ostali su SDS, US i Narodni pokret "Banjaluka zove".

ISPOD CENZUSA

ISPOD cenzusa u Srebrenici ostalo je 19 stranaka, a čak osam njih nije dobilo nijedan glas. Skupština opštine Srebrenica ima 21 odbornika.

Sigurno je da se nakon ponovljenih izbora neće promeniti politička slika u gradu, i da najviše razloga za slavlje ima očekivani pobednik SNSD, kada su u pitanju izbori za Skupštinu grada i Boris Jerinić, kao njihov kandidat za gradonačelnika. U Srebrenici je Grujičić odneo ubedljivu pobedu za mesto gradonačelnika. Kandidat srpske Koalicije "Zajedno za Srebrenicu" osvojio 5.189 glasova ili 67,62 odsto glasova, kandidat SDA Alija Tabaković 2.433 glasa ili 31,7 odsto, i nezavisni kandidati Mile Janjić i Aleksandar Simić 28 glasova, odnosno 24 glasa.

Prema podacima CIK BiH, SNSD je osvojio 2.276 glasova ili 29,74 odsto. Sledi probosanska koalicija "Moja adresa Srebrenica" sa 2.019 glasova a iza njih je SDS koji je u Srebrenici dobio 1.033 glasova.

Pogledajte više