JOŠ VEĆA POMOĆ SIGURNOJ KUĆI: U Bjeljini istakli važnost podrške žrtvama nasilja

V. MITRIĆ

03. 02. 2021. u 15:57

GRADSKA uprava Bjeljine razume važnost psihosocijalne, pravne i drugih vidova podrške žrtvama rodno zasnovanog nasilja.

Foto: V. Mitrić

Zato će da se potrudi da u budžetu grada, za narednu godinu, finansiranje rada bijeljinske Sigurne kuće bude uvršteno kao posebna stavka.

- Gradska uprava posredstvom Centra za socijalni rad obezbeđuje trideset odsto sredstava za funkcionisanje Sigurne kuće, ali ćemo se zalagati da ta saradnja bude unapređena – naveo je gradonačelnik Ljubiša Petrović.

Kontinuirano finansiranje Sigurne kuće iz gradskog budžeta prada Bijeljina pohvalila je, Rut Vajsman, zamenica ambasadora Velike Britanije i BiH. Ona je razgovarala sa gradonačelnikom Petrovićem, a susretu je prisustvovala i Nensi Eslik, direktora Američke agencije za mešunarodni razvoj.

Za Vajsmanovu je „jako važno da se osigura održivost Sigurne kuće.

- Nažalost, rodno zasnovano nasilje je svakodnevna tema i drago nam je da smo dobili uveravanja od gradonačelnika i njegovih saradnika da će saradnja sa Fondacijom „Lara“ biti osnažena – kaže Vajsmanova.

Nensi Eslik je ovom prilikom istakla da je važno da se obezbere pare, ne samo za smeštaj onih koja su pretrpela nasilje, nego i za druge vidove pomoći koji će im omogućiti kasniju društvenu reintegraciju. Ona je dodala da je ranije boravila u Bijeljini i obišla poslovno-industrijske zone, zaključivši da je reč o velikom privrednom potencijalu.

- USAID će ove godine za lokalne razvojne aktivnosti u BiH izdvojiti ukupno 19 miliona evra i to je prilika i za Grad Bijeljinu da kroz saradnju sa našom Agencijom obezbedi određena sredstva – rekla je Eslikova.

Pogledajte više