ZELENAŠU PET GODINA ZATVORA: U Banjaluci Vrhovni sud potvrdio presudu Goranu Kneževiću (46) iz Prijedora

O. MATAVULj

02. 02. 2021. u 07:13

VRHOVNI sud Republike Srpske potvrdio je presudu Goranu Kneževiću (46) iz Prijedora kojom je osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM zbog zelenaštva, kojim su žrtve oštećene za najmanje 91.000 KM.

Foto arhiva

Presuda je izrečena nakon što je sudsko veće Vrhovnog suda RS odbilo žalbu odbrane kao neosnovanu i u potpunosti potvrdilo prvostepenu presudu koju je izrekao Okružni sud u Prijedoru.

Knežević je oglašen krivim za zelenaštvo, koje je počinio zajedno sa bivšom suprugom Sanjom Knežević (40) i Tomislavom Mastikosom (44) iz Brčkog.

Oni su ranije osuđeni na po godinu dana zatvora na osnovu sporazumnog priznanja krivice. Sporazumom su se obavezali da svedoče u korist tužilaštva, što su tokom postupka i učinili.

AKCIJA "LOAN"

GRUPA zelenaša uhapšena je u martu 2018. u okviru akcije "Loan", koju su PU Prijedor i Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS meseci pripremali. Goran Knežević je "pao" u jednom od najpopularnijih kafića u centru Prijedora i to nakon što je upao u policijsku zamku kada je jedan od dužnika došao da mu isplati ratu.

U optužnici se navodilo da su optuženi samo na kamatama od građana naplatili najmanje 91.000 KM. Tokom istrage sumnjalo se da je iznos bio i dvostruko veći. Pojašnjava se da su se optuženi zelenaštvom bavili od početka 2015. pa do 21. marta 2018. godine na području Prijedora.

- Koristeći stanje nužde, teško imovno stanje i teške prilike više oštećenih lica oni su davali novac na zajam, te primali i za sebe ugovarali nesrazmernu imovinsku korist u vidu kamate - navodilo se u optužnici.

Inače, osumnjičeni su novac davali na pozajmicu s kamatom od 10 do 20 odsto na mesečnom nivou, a pojedinim dužnicima su upućivali ozbiljne pretnje kada ratu nisu isplaćivali na vreme.

Pogledajte više