BOGORODICA IDE U PENSILVANIJU: Ikonopisac Branislav Šavija oslikava crkve širom sveta (FOTO)

B. MILOŠEVIĆ

26. 01. 2021. u 16:47

VELIKO oslikano platno Svete Bogorodice Širšaje (Šira od nebesa) krenuće ovih dana na dalek put.

Foto: B. Milošević

Iz umetničke radionice „Despot“ iz Bijeljine ona ide do Pensilvanije (SAD) gde će biti postavljena u oltarsku apsidu crkve u Južnom Harzburgu.

Autor, ikonopisac Branislav Šavija, rođen je 1981 godine u Zenici, a vihor ratnih devedesetih, doveo je Branislava sa bratom i roditeljima u Janju kod Bijeljine...

- Živeći u Janji, nedaleko od crkve Svetog proroka Ilije, upoznao sam ikonopisca i velikog umetnika Petra Bilića iz Beograda. Od tada, gotovo dve decenije, traje ljubav i druženje sa ikonopisom. Čak sam i fakultet napustio da bi se posvetio novom zanatu, pa sam u Šapcu završio Umetničku školu ikonopisa - priča Branislav. - Puno sam radio na oslikavanju crkava i manastira u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, ali mog ikonopisa ima i u Geteborgu, Vukovaru, Karlovcu i na području Berana u Crnoj Gori.

Branislav Šavija kaže da je ikona nejneposrednije vezana za liturgiju, molitvu i kompletan život u crkvi. U pravoslavnim hramovima, priča, verujući čovek oseća snažno prisustvo svetih i Boga, čemu doprinosi i postojanje ikona.

- Ikonopis privlači čoveka nekom neobjašnjivom snagom. Svi mi koji slikamo ikone prema njima imamo ogromno poštovanje. Prethodna godina je protekla u znaku pandemije virusa korona, na domaćem terenu je bilo manje oslikavanja crkava, ali smo radili i još radimo živopise na platnima velikih dimenzija, za tri crkve u Americi, u Pensilvaniji i Teksasu. Paralelno radimo i ikone na drvetu, triptihe i ikonostase, koje poručuju verujući ljudi iz zemalja širom Evrope. Na velikim platnima mi pomaže sedmogodišnja ćerka Katarina, koja brzo uči i ona je moja naslednica - ponosno priča Branislav Šavija.

Pogledajte više