BAJDEN SPREMA „RAČAK 2”? Srđa Trifković upozorava da novi američki udar na Srbe neće biti na Kosovu!

Novosti online 14. 01. 2021. u 21:39

AMERICI je potrebno da isfabrikuje spoljnopolitičku krizu radi konsolidacije domaće scene. Nova administracija SAD ima agendu za ovaj deo Evrope nalik onoj iz devedesetih.

Foto: Printskrin/Novosti ilustracija

Oni nameravaju da na Balkanu zaoštre inicijativu za unitarizaciju Bosne i Hercegovine i ukidanje Republike Srpske i to im je čak i preče od pritiska na Srbiju da prizna tzv. Kosovo.

Ovo upozorava profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Banjaluci dr Srđa Trifković, koji tvrdi da se može očekivati vašingtonska politika za ukidanje Republike Srpske.

Trifković podseća da je Bajden i pre izbora u Americi našao za shodno da se obrati Bošnjacima, odnosno, Amerikancima bošnjačkog porekla, sa porukom u kojoj se eksplicitno zalaže za reviziju Dejtona i za obavezu priznanja takozvanog genocida u Srebrenici. Implikacija bi bila i više nego jasna — ukidanje Republike Srpske.

Bajdenova agenda: Unitarna BiH, ukidanje Srpske

- Iz njegovog tima slični glasovi čuju se već duže vreme, a tu pre svega mislim na Antonija Blinkena, koji je novi državni sekretar za spoljne poslove. Insistira se i na tome da će BiH morati da postane funkcionalna država u kojoj važi princip jedan čovek jedan glas. Interesantno je da se za multietničku BiH insistira na tom principu, a za bivšu SFRJ se insistiralo na potpuno suprotnom, odnosno, na republičkim referendumima, što je naravno, vodilo u smeru dezintegracije - ističe profesor.

Razlog zbog koga sam zabrinut, dodaje profesor Trifković, jeste činjenica da oni smatraju da bi sve mogli da izvedu brzo i bezbolno.

- To bi za njih trebalo da bude i pokazna vežba ruske nemoći, gde bi istovremeno aktiviranjem bonskih ovlašćenja za likvidaciju rukovodstva RS i nametanjem brutalnih mera bilo demonstrirano i vraćanje međusobnog poverenja Vašingtona i Brisela. Likvidacija RS bila bi pozdravljena kao hvale vredan trofej i kao povratak Amerike na scenu na ovim prostorima u punom kapacitetu - objašnjava on.

Crni scenario — NATO snage u distriktu Brčkom

Istovremeno, dodaje profesor, moglo bi da dođe i do vojnih pomeranja zarad „zavođenja reda“, uključujući i prekid kontinuiteta u Distriktu Brčko.

- Na primer, razmeštanjem NATO snaga u Brčkom prekinuo bi se tranzit između zapadnog dela RS i istočnog, to jest Krajine i Banjaluke. To bi bio još jedan od oblika pritiska... - naglašava Trifković.

On upozorava da Srbi ne bi smeli da se uljuljkaju lažnim nadama:

- Pozicija RS sada je ranjivija nego što je bila 1992. godine, jer tada je imala svoju vojsku, a danas, nažalost, nema ni efikasan rezervni sastav policijskih snaga koji bi bio sposoban da ovakvim scenarijima kontrira - navodi on.

Trifković ne isključuje ni mogućnost da se iscenira neki incidenti kako bi se izvršio pritisak na ukidanje RS, kao što smo viđali u slučaju Račak ili sa famoznim Sadamovim oružjem.

Profesor Trifković ističe da je sve izrečeno naveo iz ličnih uvida i kontakata sa njegovim vašingtonskim vezama.

(Sputnjik)

Pogledajte više