"PAMET" GUBLJENA U BORBI SA KORONOM I NA IZBORIMA: Čudna vremena u najčudnijoj izbornoj godini od Pive i Tare pa Drinom do Save

R. Milović

28. 12. 2020. u 15:31

GODINU za nama, ovde u Republici Srpskoj, obeležili su pandemija-korona i „pandemija“ opštinskih izbora. Sa pojavom Kovida-19. krenula je, sa proleća, kao i u svakoj Izbornoj godini aktivnost političkih partija o pravljenju lista za odbornike i njihova dostava Centralnoj izbornoj komisiji u Sarajevu na proveru identiteta, verifikacije.

Sa jednog od izbornih mesta u Srpskoj / Foto D. Pozderović

"Tantalove" muke su pre toga bile „sastaviti“ odborničku listu, pa je vrbovanje, agitovanje, od kuće do kuće, telefonom trajalo od proleća do kasnog leta. A Partija, nikad više, kao ove 2021. Godine. Onda je, kao nijedne druge godine, krenuli agitatori duž Srbije i Belog sveta“, da pridobiju „gastarbajtere“, koji su, kako se pokazalo, u više slučajeva, doneli prevagu u pobedi pojedinih odbornika, odnosno načelnika opština. Bilo je tui raznih „mutnih“ radnji, pa je i SIPA-bezbedonosna agencija BiH, hodala Srbijom od kuće do kuće imenovanih „gasterbajtera“. Rezultati te „istrage“ ni do danas nisu saopšteni.

Izbori su završeni sredinom novembra, a samo je u retkim opštinama zvanično izabrana Zakonodavna vlast, jer „natezanje“ oko pravljenja većine „koči“ održavanje konstituirajućih sednica. Opet se agituje, ubeđuje, nude kompromisi, prave neprincipelne koalicije, traže preletači kako bi se zagospodarilo Opštinom.

- Čudna vremena u najčudnijoj Izbornoj godini u 21.veku. Toliko toga se dnevno naslušamo o pandemiji korona, a još strašnije izgledaju ovdašnje partijske svađe i neslaoanja,  međusobna  omalovažavanja,  da je čudno da ne pucaju katodne cevi na televizorima, ali je primetno „pucanje“ u glavama ljudi.Sredstva se ne biraju, pa je u sve umešan i Crkveni odbor, jer su se i tamo inflitirali politički prvaci. Sve je polarizovano, a kada se udruže verski i politički fanatizam, tu – ludilu nema kraja - kaže za „Novosti“ grupa ovdašnjeh penzionera sa obala Lima, teško prepoznatljiva po kapama i „kovid-maskama“ na licu.

Otud i ova kašnjenja u „pravljenju vlasti“. Sve je u igri i sve na otvorenoj sceni, nešto i u „rukavicama“. Od politike nisu zaštićena ni radna mesta u Bibliotekama, pa mnogi zbog tih i takvih, neće da se učlane u Biblioteku. Tamo se samo upisuju osnovci i poneki srednješkolac.

Bez trzavica, spokojno, kao uvek, teče Drina sa svojim pritokama, od Šćepan Polja, pa do Save.

Sreća je u ovoj i ovakvoj političkoj nesreći, da ni jedna fabrika iz 19. veka, na ovom prostore ne radi, jer da radi, zaraditi u njoj platu, teško da bi ko mogao u ovakoj političkoj podeljenosti, ostrašćenosti, da  ne kažemo , mržnji. Svi srljaju na vlast, kao noćni leptir na plamen sveće.

Ko će iz svega ovoga izaći spaljenih krila, ostaje da sačekamo, „uživamo u mukama“ one koje smo birali, a nisu se pokazali dominantnim, pa sada oni „biraju“ i kalkulišu, mimo naše volje. Sve poznato.

Počinjemo se baviti politikom, da bi osvojili vlast, a onda kad dobijemo vlast, počnemo se igrati-politike.

                                                                                                                                                

Pogledajte više