BORBA ZA ZDRAVU DECU U REPUBLICI SRPSKOJ: Bićemo 250. banka humanog mleka u Evropi

D. LALIĆ

27. 12. 2020. u 21:22

PREDSEDNIK Udruženja roditelja prevremeno rođene dece "Mrvice" Mileva Mirović Tanić zahvalila je predsednci Republike Srpske Željki Cvijanović, koja je pokrovitelj akcije "S ljubavlju hrabrim srcima", za veliko zalaganje da Srpska konačno dobije banku humanog mleka.

Foto: D. Lalić

- Mi sami, kao udruženje, to ne bismo mogli i o tome smo samo maštali. Ne možemo dovoljno da se zahvalimo Željki Cvijanović na ovoj akciji i njenom velikom zalaganju da nam pomogne. Banka humanog mleka je ulaganje u ono najvažnije, a to su naša deca - poručila je Tanićeva.

Ona je precizirala da deset odsto svih porođaja u Republici Srpskoj čine prevremeno rođene bebe, a to je 350 beba godišnje.

- Naše udruženje pruža podršku roditeljima prevremeno rođene dece, prvenstveno psihološku, jer se svaka majka, pa i čitava porodica, nađe u šoku kada se to desi. Pratimo i sve ono što je potrebno bebama u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i nastojimo da olakšamo našim herojima, doktorima i medicinskom osoblju, koji svakodnevno brinu o prevremeno rođenoj deci - istakla je Tanićeva.

Ona je izrazila nadu da će biti sakupljeno dovoljno novca da i Republika Srpska dobije svoju banku humanog mleka.

- Banka humanog mleka će nam omogućiti da u svakom trenutku imamo majčino mleko za bebu. Našoj deci je potrebno ono najbolje, a majčino mleko je najbolje za njih - rekla je Tanićeva.

Prema njenim rečima, psihičko je olakšanje kada majke koje na svet donesu prevremno rođenu decu znaju da postoji banka humanog mleka. Ako one nemaju mleka, ima ga u banci i neće nedostajati njihovoj deci, pojasnila je Tanićeva.

Ona je pozvala građane da podrže ovo udruženje, jer je ovo istorijski trenutak.

- Bićemo 250. banka humanog mleka u Evropi, od čega ih je 38 u Italiji, a u regionu Srbija ima tri, dok Hrvatska ima jednu banku. Mi ćemo sigurno imati zdravu decu ukoliko im budemo davali majčino mleko - naglasila je Tanićeva.

Pogledajte više