NEMA KOMŠIJA, NEMA NI PAZARA: Na trebinjskoj pijaci zbog pandemije virusa korona ove sezone beleže pad prometa

D. CURAĆ

22. 12. 2020. u 07:13

PANDEMIJA virusa korona pogodila je sve privredne grane, a koliko je situacija zaista teška najbolje svedoči stanje na trebinjskoj pijaci, koja beleži možda i najteže dane.

Foto: D. Milovanović

Zbog virusa korona nema mušterija iz susednih gradova Dubrovnika, Herceg Novog i Nikšića, a kako kažu trgovci, nema ni domaćih stalnih kupaca koji izlaze u kupovinu samo kada im je zaista potreba.

- Zaista slabo radimo, pa čak i subotom kada je pazarni dan oseti se manji promet. Dubrovačana nema mesecima, a tek poneka mušterija iz Crne Gore. Kada su u pitanju naši sugrađani i njih je sve manje i manje, verovatno zbog straha od ovog virusa - rekla je Sava, koja dugi niz godina svakodnevno prodaje hercegovačke proizvode na svojoj tezgi.

Pijaca u Trebinju posebno je prepoznatljiva po mirisu domaćih sireva, čija je prodaja kao i ostalih mlečnih proizvoda, takođe, znatno opala.

Foto: D. Milovanović

 

- Desi se da neko dođe sa strane, ali ne u kupovinu na pijaci. Verovatno, ako i kupuju to rade u marketima, jer ne znaju koliko su sigurni u ove domaće proizvode. Mi sada bukvalno živimo od naših mlađih i sredovečnih sugrađana koji se ne zadržavaju mnogo ovde na pijaci, koja je poznato po tome što se Trebinjci bukvalno ovde sastaju - rekla je Svetlana, koja godinama radi na trebinjskoj pijaci.

Međutim, svi koji rade na pijaci kažu da ih je od slabe prodaje više strah da ne dođe do ponovnog zatvranja.

- Pijaca je kada se korona pojavila početkom godine jedno vreme bila zatvorena, a to bi nas sada, ukoliko bi se desilo ponovo, posebno pogodilo jer ipak imamo svoje stalne mušterije i nekako preživljavamo - ističe većina trgovaca.

TURISTIČKA ATRAKCIJA

ČUVENA trebinjska "Zelena pijaca" dugi niz godina predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju. Specifična je po tome što se nalazi na Trgu slobode pod stogodišnjim platanima u samom centru grada i na kojoj se mogu naći jedinstveni hercegovački proizvodi.

Pogledajte više