NOVI DOM PORODICI ŠPIRIĆ: Humaniste iz srbačkog sela Stari Martinac ni korona nije mogla zaustaviti

O. NIKIČEVIĆ

20. 12. 2020. u 10:24

KADA su polovinom prošle godine braća Darko i Miroslav Ćetojević iz Starog Martinca kod Srpca pokrenuli akciju da se za komšiju Jovu Špirića sagradi novi dom, mnogi nisu verovali da će akcija uspeti.

Foto O. N.

 Humaniste iz srbačkog sela ni korona nije mogla zaustaviti.

- Akciju smo nazvali "Kuća od srca" i angažovali brojne donatore da prilože novac ili građevinski materijal, a lokalne majstore da što jeftinije izvedu građevinske radove - kaže Miroslav, zaposlen u opštinskoj upravi kao komunalni policajac.

U donacijama su se, dodaje, posebno istakli Opština Srbac, Šumska uprava i srbačke firme "Agrounija", "Teksoprom", "Limeks", "Pekara Sunce", "Darko komerc", a veliku zahvalnost duguju i majstorima Ranku Mihajloviću, Ranku Dragojeviću, Radivoju Saviću i Mili Babiću.

VIŠE NE STREPE OD POPLAVA

JOVO Špirić kaže da je zadovoljan i srećan što ima ovako dobrih ljudi, i da će im biti večno zahvalan jer sada ima modernu kuću i dovoljno prostorija za sve članove porodice. Njegova supruga Rada kaže da se konačno oslobodila straha od nabujalog Vrbasa, jer samo oni znaju šta znači kada im svake godine voda uđe u kuću.

Iako skoro devet meseci traje epidemija virusa korona, uz mere epidemiološke zaštite, sagrađena je nova kuća u kojoj su četiri sobe, dnevni boravak i kupatilo, pa se ovih dana petočlana porodica Špirić, uz skromnu svečanost, uselila u novi dom.

POMOĆ Porodica Špirić, Foto privatna arhiva

- Sa svojom suprugom Radom i troje maloletne dece od devet do 14 godina, za vreme odbrambeno-otadžbinskog rata izbegao sam iz Donjeg Vakufa koji se nalazi u Federaciji BiH i uselili smo se u trošnu kuću na obali Vrbasa koju je najmanje jednom godišnje zahvatala poplava - kaže Jovo i dodaje da su skupili nešto para,kupili plac dalje od obale Vrbasa i planirali da grade novu kuću, ali nisu imali dovoljno sredstava dok im nisu u pomoć priskočile komšije.

 
Pogledajte više