POSLE 12 GODINA POLITIČKIH BLOKADA: U Mostaru održani lokalni izbori, sa otvaranjem birališta krenuli i problemi

O. MATAVULj

20. 12. 2020. u 22:03

GRAĐANI Mostara nakon 12 godina političkih blokada danas su konačno izašli na izbore i birali lokalnu vlast.

Foto SRNA

Dugo iščekivani "praznik demokratije", kako su ga pojedinci nazvali, nije protekao bez problema. Sva biračka mesta su na vreme otvorena, a ubrzo su krenuli i problemi.

Posmatračima liste "Ostajte ovde - zajedno za naš Mostar", koju čine SNSD i SDS, nije dozvoljen ulazak na više biračkih mesta. Navodno zbog poštovanja epidemioloških mera, iako je CIK ranije saopštila da to ne sme biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa. Sa svime je upoznat predsednik GIK, koji je posmatrače uputio da podnesu prigovor.

PRAVILA Dragan Čović, Foto Blesak

Na nekim biračkim mestima uočeni su "išarani" listići, što je izazvalo strah birača da će listići biti nevažeći. Ispostavilo se da je reč o štamparskoj grešci, koja će se tolerisati. Policiji je prijavljeno da su na izbornom mestu Zalik neakreditovane osobe proveravale lična dokumenta građana, što je i snimljeno.

Usledili su problemi sa stranačkim obeležjima. Član Predsedništva SDP Irfan Čengić na društvenim mrežama je skrenuo pažnju da je Dragan Čović na glasanje došao s maskom sa obeležjima HDZ BiH. Na to niko nije reagovao iako je, kako kaže Čengić, time direktno prekršen izborni zakon. Tvrdi da je njemu, kao posmatraču, naloženo da s revera skine crvenu značku što je i učinio.

- Naravno, zakon nije jednak za sve - konstatovao je Čengić.

Problem s maskom imao je i nosilac liste HDZ BiH Mario Kordić i kandidat za gradonačelnika Mostara. Na upozorenje člana biračkog odbora masku je skinuo i zamenio je onom s logom Doma zdravlja Mostar, čiji je direktor.

PROBLEMI Mario Kordić, Foto Blesak

Glasanje se odvijalo na 150 redovnih biračkih mesta, 16 mesta u odsustvu, i više od 20 mobilnih timova. U centralni birački spisak upisano je 100.864 birača. Građani su birali 35 većnika, koji će naknadno dvotrećinskom većinom iz svojih redova izabrati gradonačelnika Mostara.

Zabeležen manjak birača?!

KOALICIJA "Pod lupom" saopštila je da je na 142 izborna mesta zabeleženo oko 4.000 birača manje sa spiskova CIK u odnosu na stvarno stanje. Predsednik CIK Željko Bakalar rekao je da službe to proveravaju, navodeći da se nijedan birač nije žalio da mu ime nije pronađeno na spisku. Verovatno se, dodaje, radi o razlikama u podacima dostavljenim koaliciji "Pod lupom" u odnosu na spiskove na biralištima.

Među pretendentima na lokalnu vlast je, po prvi put, i srpska lista "Ostajte ovde - zajedno za naš Mostar", koju čine SNSD i SDS. Srbi u Mostaru očekuju da će osvojiti najmanje četiri mandata, koliko minimalno većnika može imati jedan od tri konstitutivna naroda, i da će biti faktor bez kojeg nije moguće formirati stabilnu većinu.

Nosilac liste Velibor Milivojević rekao je da se nada ulasku u Gradsko veće, kako bi na adekvatan način zastupali interese srpskog naroda, ali i drugih građana s ciljem ravnopravnosti svih.

SRBA SAMO 4,2 ODSTO

PREMA popisu stanovništva iz 2013. u Mostaru živi oko 105.000 stanovnika. Najviše je Hrvata 48,4 odsto, slede Bošnjaci sa 44,2 odsto, dok je Srba 4,2 odsto, što je manje od 5.000 stanovnika. Pre rata, prema popisu iz 1991. godine, u Mostaru je živelo 18,8 odsto Srba.

- Verujem da ćemo konačno imati predstavnika srpske zajednice, i da će od ponedeljka izabrani većnici staviti tačku na dosadašnje politike u Mostaru i krenuti u reforme - rekao je Milivojević.

Dragan Čović smatra da ovo nisu "istorijski izbori", ali da su veoma važni budući da je neko 12 godina uskraćivao pravo Mostarcima da glasaju.

Pogledajte više