OPTUŽNICA PROTIV INSPEKTORA SIPA: Protivpravno lišavanje slobode

O. M.

15. 12. 2020. u 19:19

TUŽILAŠTVO BiH podiglo je optužnicu protiv glavnog inspektora SIPA Vahidina Šahinpašića (46) iz Sarajeva kojom se tereti za protivpravno lišavanje slobode J. Š. Đ. te ometanje rada pravosuđa.

Foto: Printscreen

U Tužilaštvu BiH navode da je Šahinpašić 30. avgusta 2017. godine kao tadašnji v.d. načelnik Kriminalističko-istražnog odeljenja SIPA, s činom samostalnog inspektora, bez poštovanja internih procedura, te bez znanja ili naredbe tužioca i suda izdao naređena službenicima SIPA da lociraju i uhapse J.Š.Đ.

- Postujaći po naređenju policijski službenici su uhapsili tu osobu i protivzakonito ga držali lišenog slobode. Optuženi se tereti da je u noći 5/6. septembra 2017. koristio pretnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist, te prisiljavao J.Š.Đ. da pije alkohol u cilju davanja lažnog iskaza protiv tada v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić i tadašnje potpredsednice Visokog-sudskog i tužilačkog saveta Ružice Jukić - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Radi se o aferi "Šimić", jednoj od brojnih koja je potresala pravosuđe BiH. Inače, Šahinpašić je dugo vremena važio za prvog operativca SIPA. Po njemu je nazvana i jedna od najvećih akcija protiv organizovanog kriminala u BiH u kojoj uhapšena kriminalna grupa Darka Eleza. Naime, pripadnici grupe navodno su planirali likvidaciju Šahinpahića, koga u svojim internim komunikacija zvali nadimkom "Lutka", kako je i policijska akcija dobila ime.

Pogledajte više