OKAČEN KATANAC NA KUĆU! Gorka sudbina višečlane porodice Jovanović iz Guždelja kod Rogatice

R. M.

14. 12. 2020. u 07:51

SVE do pre dve godine, u domaćinstvu Sava i Rajke Jovanović u rogatičkom selu Guždelj, kućanska vrata nisu zaključavana, a u kući je nekad živelo devetoro dece, dva sina i sedam kćerki.

Ostoja i Vela Kovačević / Foto R. M.

Onda je, ne baš ko kralj Nikola, počeo Savo udavati kćeri. Vojku na Sokolac, Radinu i Jelu na Ub, bliznakinje Snežanu i Ljiljanu u Loznicu, Slavicu u Zaječar, Dobrilu u Han Pijesak, a Velu u komšiluk za Ostoju Kovačevića.

- Sin Vojislav mu je poginuo na početku rata u BiH, a drugi sin Rade je umro nakon rata. Vojka u Sokocu umrla je na porođaju, a onda nešto kasnije i supružnici Savo i Rajka. Time je katanac, pre dve godine, stavljen na kuću, koju ja i Vela povremeno provetravamo. Od kuće jedino ne odmiče njihov pas Bobi, a nikome i ne dozvoljava prilaz kući. Hranimo ga malo mi, malo druge komšije i sve se na tome završava - kaže, za "Novosti", Ostoja Kovačević.

U Guždelj su u novembru, za Mitrovdan, krsnu slavu porodice Jovanović, stigli svi zetovi iz Srbije i Republike Srpske sa svojim porodicama, a kada će opet, ne zna se.

PRAZNE SE SELA

KADA bi se sve završilo na jednoj opusteloj kući, bilo bi podnošljivo, ali ovde na istoku Republike Srpske, ostala su prazna sela, a zbog nepovoljnih socio-ekonomskih uslova, prazne se i mnoga druga.

Pogledajte više