PESMOM IZAZIVALI MRŽNJU: Optužnica pripadnicima Ravnogorskog pokreta

O. M.

10. 12. 2020. u 17:37

TUŽILAŠTVO BiH podiglo je optužnicu protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta kojom se terete za izazivanje i raspirivanje nacionalne i verske mržnje, razdora i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini.

Foto: Printskrin

Optuženi su Dušan Sladojević (63), Slavko Aleksić (64) i Risto Lečić (57).

Njima se na teret stavlja da su 10. marta 2019. godine, učestvovali na okupljanju u organizaciji "Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske" Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao "Draževina".

- Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsednik "Ravnogorskog pokreta Republike Srpske" i optuženi Aleksić učestvovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pesme koja u svom tekstu izražava pretnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području BiH, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mesta. Optuženi Lečić tereti se da je prilikom okupljanja na trgu, započeo sa pevanjem pesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret - saopštio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Optuženi se terete da su počinili krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima. Optužnica je proaleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Pogledajte više