TREBINJE ''RAJ'' ZA STRANE PENZIONERE: Grad na Trebišnjici sve više zanimljiv turistima u svetu

D. CURAĆ

09. 12. 2020. u 06:34

TREBINjE je postalo poznata turistička destinacija, a brojni turisti oduševljeni su lepotom ovog grada. Međutim, grad na Trebišnjici zahvaljujući brojim posetiocima iz celog sveta postaje interesantan i kao grad za življenje, pa je nemački portal "Fokus" Trebinje uvrstio na drugo mesto top-liste 10 svetskih gradova najpoželjnijih za život u penzionerskim danima.

Udoban i prijatan život za starije

Doduše, tu se prvenstveno misli na penzionere s inostranom penzijom. Nemački sajt u obzir je uzeo više parametara - zdrava i dobra hrana, prijatna klima, lepote i znamenitosti grada i od mogućih stotinu bodova ovaj grad s krajnjeg juga Republike Srpske imao je 80,8.

- Na jugu BiH, nedaleko od mora nalazi se grad Trebinje sa samo 30.000 stanovnika. To je ubedljivo najmanje mesto koje se našlo na ovoj listi. Iznad svega, grad je istorijski zanimljiv: katolička katedrala, srpski pravoslavni manastir i džamija ilustruju istoriju Trebinja. Zbog svoje veličine, Trebinje ima lagodan saobraćajni sistem koji postiže 97 od 100 bodova. Mediteranska klima donosi još 93 boda. Kriminal i zagađenje su mali. Troškovi života su duplo niži nego u Berlinu, a stanarine kao jedna sedmična u nemačkoj prestonici. Jedina slaba tačka je zdravstveni sistem, koji je tek malo iznad proseka" - naveli su u "Fokusu".

Za one koji se bave turizmom u Trebinju ocene nemačkog portala nisu iznenađenje.

- Svakako da smo počastvavovani takvom ocenom, ali ne i iznenađeni. Blizina mora i velikih turističkih centara, sveža i zdrava hrana, čist vazduh i ugodna klima su mnogima san u njihovim zemljama i okruženju, a to je kod nas dostupno i veoma povoljno za njihov standard, posebno onima u trećoj dobi - istakao je Marko Radić direktor TO Trebinje.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić takođe ističe prednosti tog grada kada je u pitanju život za penzionere. On tu vidi i razvojnu šansu.

- I sada imamo veliki broj naših sugrađana koji svoju treću životnu dob žele da provedu u rodnom gradu, nakon 30 i 40 godina rada u inostranstvu. Pojedini kažu da se ovim dokazuje da je Trebinje grad penzionera, ali ja smatram sasvim suprotno. To su ljudi koji za naše uslove imaju poprilično velika novčana primanja. Oni moraju negde da stanuju, kupuju hranu, popiju kafu, kupe nešto... Na taj način direktno podržavaju upravo one mlađe Trebinjce koji iz godine u godinu postaju sve preduzimljiviji i pokreću samostalan biznis - naglasio je Ćurić.

Inače, na list koju je objavio nemački portal na prvom mestu se nalazi grad Batumi u Gruziji.

BRITANSKI "TELEGRAF"

POČETKOM godine Trebinje se našlo na listi mesta koje je britanski "Telegraf" preporučio za turističke destinacije koje treba posetiti u 2020. Trebinje je svrstano među "neopevane" gradove i predstavljeno da izgleda poput gradića iz bajki.

- Trebinje, u dolini reke Trebišnjice, zaista je skriveno otkriće koje se pojavljuje iza planina poput grada iz bajke. Samo što je ovo grad, sa svom kulturom koja dolazi iz njega. Restorani se nalaze uz obalu i poslužuju pitu sa sirom ili ulovljenu pastrmku - navodi se u britanskom "Telegrafu".

Pogledajte više