INTERVJU Dragan Lukač: Policija ne podnosi političke prijave

Ognjen MATAVULj

01. 12. 2020. u 12:31

ŠTAB za vanredne situacije RS trenutno ne razmatra uvođenje policijskog sata i restriktivnijih mera uoči novogodišnjih praznika, kaže u intervjuu, za "Novosti", ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Foto D. Pozderović

- Zabranom kretanja u noćnim satima ne bismo mnogo dobili jer se zimi ne kreće mnogo ljudi. Već imamo ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata, sve je regulisano na odgovarajući način i nema potrebe da uvodimo mere koje bi mogle doneti probleme ekonomiji i većini privrednika.

o Kako se MUP bori s epidemijom i da li imate probleme u radu?

- Dosada smo imali oko 500 zaraženih pripadnika, najviše policajaca. Trenutno imamo 60 aktivnih slučajeva, ali te cifre nisu bile kritične da bi mogle ometati rad policije.

o Dosta se polemisalo oko kažnjavanja u vezi s merama Štaba, a prijedorski sud je odbacio prijavu za kršenje policijskog sata. Da li će to postati praksa?

- Sankcionisali smo neodgovorne pojedince koji se nisu obazirali ne to da mogu biti prenosioci virusa i tako ugroziti tuđe živote. Odbacivanje prijave u Prijedoru je pojedinačan slučaj. U drugim sudovima to nije praksa. Mnogo je primera, u našem sudstvu, gde se u istom predmetu različito odlučivalo.

HELIKOPTER DO NOVE GODINE


 o MUP RS je naručio tri helikoptera "ansat", od kojih je jedan već preuzet. Kada stiže u Srpsku?

- Formirali smo helikoptersku jedinicu i popunili je potrebnim kadrom. Grupa tehničara je završila obuku, a prvi helikopter je već u transportu prema Srpskoj i uskoro će stići. Radi se o helikopteru opremljenom za prevoženje hitnih pacijenata, što je građanima najpotrebnije. Nadam se da će do kraja godine biti u funkciji.

o Pred izbore MUP je podnosio krivične prijave protiv opozicionih načelnika i stiče se utisak da su to političke prijave?

- Policija o svakoj istrazi mora upoznati tužilaštvo, koje daje saglasnost. Istraga se ne može pokrenuti i završiti u toku kampanje. Za takve istrage, naročito kada je u pitanju privredni kriminal, potrebno je duže vreme i na kraju tužilac ceni da li ima elemenata za procesuiranja. Ako oceni da ima, onda od inspektora traži da mu proslede izveštaj o krivičnom delu. Možda su se datumski neke prijave poklopile pred izbore, ali ne bih to dovodio u vezu sa "tempiranjem" radi diskreditacije. To je samo izveštaj, a da li će biti podignuta optužnica i kako će sud odlučiti mi ne znamo.

Foto D. Pozderović

o Zašto je protiv Nenada Nešića prijava podneta nakon što je podneo ostavku na mesto direktora "Puteva RS"?

- Pa i mediji su više od godinu dana prenosili informacije da policija istražuje određene radnje vezane za rad "Puteva RS" i direktora Nešića.

o Predsedavajući PBiH Milorad Dodik smatra da se Nešić tu poneo odgovorno?

- To će utvrditi sud. Ni policija, a ni političari ne mogu presuđivati u bilo kom predmetu.

o Kako ćete sarađivati s novim gradonačelnikom Banjaluke?

- Imamo zajedničke projekte kao što je postavljanje 330 nadzornih kamera u gradu, od čega je pola već postavljeno. Ne vidim razlog da se saradnja ne nastavi, jer je to u interesu grada i građana. Svaka saradnja u budućnosti od strane MUP RS će biti sprovedena na najvišem nivou.

o Da li ste zadovoljni radom PU Banjaluka, pošto je sud odbacio 200 prijava koje se odnose na članove grupe "Pravda za Davida"?

- Sve uprave rade u skladu sa zakonom. Policajci su evidentirali prekršaje, a tu se radilo o narušavanju javnog reda i mira, i uputili prijave sudu ili tužilaštvu. Mi nećemo da se mešamo u rad suda, policija će nastaviti da radi u skladu sa zakonom. n
 

Pogledajte više