MAFIJAŠKE LIKVIDACIJE JOŠ ENIGMA: Smrtonosni rafali i potpis profesionalaca

O. MATAVULj

20. 11. 2020. u 06:40

U PROTEKLIH pet godina u Srpskoj je izvršeno 10 mafijaških ubistava, od čega su samo tri rasvetljena i to delimično jer, za razliku od izvršilaca, nalogodavci nijednog zločina nisu otkriveni.

Foto privatna arhiva

Smrtonosni rafali najviše su odjekivali Banjalukom gde su ubijena lica sa kriminalnim dosijeom Slaviša Ćulum, Damir Ostojić Šijan, slovenački narko diler Nebojša Čubrilović, I vlasnik "Sektor sekjuritija" Slaviša Krunić i njegov telohranitelj Žarko Pavlović.

U rešavanju tih slučajeva policija je imala polovičan uspeh. Za ubistvo Krunića sudi se Benediju Đukanoviću i Emiliju Baldi, i pomagaču Rodoljubu Gajiću, dok je napadač Željko Kovačević ubijen u razmeni vatre. Kao direktni izvršilac Ćulumovog ubistva osumnjičen je Siniša Šakić Kinez, koji je s njim bio u dugodišnjem sukobu. Drugi napadač nije otkriven, niti je optužnica podignuta. Zbog ubistva Šijana hapšeni su i pritvarani članovi auto-mafije. Svi su se teretili za učešće u organizovanju zločina, ali izvršilac i nalogodavac nisu otkriveni, niti je bilo ko optužen.

USMRĆEN Senad Kobilić, Foto Fejsbuk

U Istočnom Sarajevu izvršene su tri likvidacije sa potpisom profesionalaca. Radilo se o sačekušama u kojima su ubijeni Miloš Ostojić, Siniša Miličević Tigar i Miroslav Lazarević.

Rasvetljeno je samo ubistvo Lazarevića za koje je na 19 godina zatvora osuđen Saša Vidović, koji se nedavno obesio u ćeliji, dok je Aleksandar Bulatović osuđen na 16 godina.

NEDOSTATAK DOKAZA

ŠANSE za rešavanje pojedinih slučajeva su izuzetno male, jer i pored operativnih podataka, policija i tužilaštvo nemaju dovoljno dokaza za procesuiranje osumnjičenih. Nakon ubistva Čubrilovića, Kobilića i Miličevića nije pronađeno oružje iz kojeg su ubijeni, a u nekim slučajevima među dokazima nema čak ni čaura...

U Gradišci su takođe ubijeni ljudi s kriminalnim dosijeom. Milan Vujičić Vujka likvidiran je u sačekuši, a Senad Kobilić hicem iz snajpera, dok je sedeo u bašti kafića. Hicima iz snajperske puške ubijen je i Čedo Đokić u Zvorniku, dok je pio kafu na balkonu svog stana. Nijedan od tih slučajeva nije rasvetljen.

- Ti zločini su mahom posledica obračuna kriminalnih grupa. Za neke se veruje da su rezultat osvete, dok se drugi vezuju za poslove s drogom, čak i auto-mafijom - kaže izvor iz MUP RS.

Foto Fejsbuk

 

Najčešće se radi o plaćenim ubistvima i koristoljublju, dok nalogodavci ostaju neotkriveni.

- Za pojedine slučajeve postoje podaci koji jasno ukazuju šta je bio motiv likvidacije, međutim, u praksi je to nemoguće dokazati - pojašnjava naš sagovornik.
U osam navedenih slučajeva radilo se o sačekušama, dok su dva ubistva izvršena snajperom. Sve likvidacije su unapred bile isplanirane i pripremljene. Žrtva bi obično bila praćena dok se izvršioci ne upoznaju s njihovim navikama. Kada se pronađe "slaba tačka" usledila bi egzekucija.

- Da bi se slučaj rešio najbitinija je prva reakcija policije. Prva dva-tri dana istrage su ključna. Ako se u tom vremenu ne pronađu čvrsti dokazi, DNK tragovi i slično slučajevi obično ostaju nerešeni. To se videlo i na primeru Krunića i Lazarevića, gde su izvršioci i dokazi otkriveni za manje od 24 sata - kaže izvor iz MUP RS.

Pogledajte više