STIGLA VAKCINA PROTIV GRIPA: Branislav Zeljković, direktor instituta za javno zdravstvo RS, o isporukama cepiva

S. M. - V. M.

18. 11. 2020. u 08:20

VAKCINE protiv sezonskog gripa stigle su u BiH. U toku je i procedura carinjenja, nakon čega se očekuje njihova isporuka Institutu za javno zdravstvo RS, potvrdio je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

foto V. Mitrić

Inače, za RS je nabavljeno 25.000 četvorovalentnih vakcina za sezonski grip, od čega je 20.000 ovih vakcina nabavila Vlada RS, a 5.000 Institut. RS je ove godine nabavila čak 7.000 vakcina više nego prošle.

Kada se govori o epidemiji virusa korons u RS, na poslednjem testiranju je potvrđeno još 362 lica od 1.053 testirana uzorka, dok je prijavljeno 16 smrtnih slučajeva. Na respiratoru se nalaze 74 pacijenta. Zeljković kaže da je 34,4 odsto pozitivnih u odnosu na testirane.

- Izdržali smo pritisak i sve zdravstvene ustanove na primarnom nivou uspevaju da pregledaju pacijente i odrede terapiju. Bitno nam je da ispratimo predstojeći period kada je reč o sezoni gripa, ali i kada je reč o povratku dece u škole naredne sedmice, i da nadziremo epidemiološku situaciju u predškolskim ustanovama - naglasio je Zeljković.

TESTIRANjA

U SRPSKOJ je počelo serološko testiranje, a prvih 100 uzoraka krvi stanovnika na području Foče spremno je za analizu. U Banjaluci je takođe započelo serološko testiranje u svrhu utvrđivanja procenta stanovništva koje je preležalo koronu.

Inače, na području Semberije je dramatična situacija sa borbom protiv korone, a na lečenju u dve kovid bolnicama u Bijeljini je 106 bolesnika. Sa teškom kliničkom slikom, i dalje, je više od dve trećine obolelih, a životno ugroženih je oko 30, rekao je dr Zlatko Maksimović, direktor bolnice "Sveti vračevi".

- Situacija u kovid bolnicama je i dalje izrazito teška. I dalje je više od trećine obolelih sa teškom kliničkom slikom, a među njima sve je više bolesnika srednje i mlađe životne dobi. Prolazimo kroz najteži period od početka epidemije i sad su nam je najpotrebniji disciplina i jedinstvo. Od toga kako se budemo ponašali u ovom periodu, zavisiće i dalji tok epidemije - poručio je profesor dr Zlatko Maksimović.

foto ilustracija Nezavisne

Do sada je u RS potvrđeno 25.818 slučajeva virusa korona, a preminulo je 749 osoba. Ukupan broj hospitalizovanih je 1.240.
 

Pogledajte više