TREĆINA NAČELNIKA BEZ FOTELJE: Više od 20 lokalnih lidera nije dobilo nove mandate na nedeljnim izborima u BiH

E. V. N.

17. 11. 2020. u 07:40

LOKALNI izbori na području Republike Srpske doneli su promene u pojedinim opštinama i gradovima gde su u foteljama bili isti ljudi u nekoliko mandata.

Foto Novosti

Takođe, došlo je i do promena u politikama pa su desetak opština zarotirale vladajuće i opozicione stranke i obrnuto. Tako je nakon godina vladanja SNSD ostao bez fotelje načelnika i gradonačelnika u Banjaluci, Derventi, Modriči, Brod, Bileća, Stanari... SDS je ostao bez Gacka gde je sada na vlasti SNSD, a u Prijedoru je na vlast nakon desetak godina došao SNSD, umesto DNS.

Jedno od najvećih iznenađenja je i poraz Milorada Simića (SNSD), koji Opštinom Derventa rukovodi od 2004. godine, mada se Simić uzda u glasove Hrvata iz inostranstva pa da preokrene rezultat. Njega je "dobio" na izborima Vlado Kovačević kandidat SDS. Ništa manje nije iznenađenje i poraz Miće Mićića za gradonačelnika Bijeljine koji je izgubio od Ljubiše Petrovića iz SDS, ili pobeda SDS u Modriči nakon čak 16 godina čekanja.

- Evo doživeli smo da i nakon 16 godina vladavine SNSD, SDS je pokazala da je izdržala sve udare i da je sve ovo vreme imala snagu, imala svoje biračko telo koje je verovalo u nju i stigla je povreda. Pored umora koji svi osećamo ja sam ponosan ali moram sada reći da su naši zadaci da uradimo ono što smo u kampanji obećali - rekao je novoizabrani načelnik Jovica Radulović.

ODZIV Penzioneri među prvima glasali, Foto B. Milošević

Po prvi put u Istočnom Sarajevu je direktno izabran gradonačelnik, a to će biti Ljubiša Ćosić (SNSD). Za njegovog naslednika na mestu načelnika Opštine Istočno Novo Sarajevo izabran je Jovan Katić (SNSD). Poverenje za još jedan mandat dobili su kandidati SNSD u Palama Boško Jugović i Trnovu Dragomir Gagović, i kandidati SDS Milovan Bjelica i Bojo Gašanović na Sokocu i u Istočnom Novom Sarajevu.

CIK "UČITAVA" REZULTATE

USLED preopterećenosti zvanični veb sajt Centralne izborne komisije BiH (CIK), na kojem se objavljuju preliminarni rezultati lokalnih izbora, tokom većeg dela dana korisnicima je bio nedostupan za pregled. I kada bi stranica proradila usledila bi poruka "učitavam".

Foto RTRS

Prema nepotpunim podacima, tri od sedam hercegovačkih opština imaće novog načelnika. U Bileći je pobedio Veselin Vujović (SDS), ispred vlasnika uspešne mlekare "Pađeni" Nenada Vukoje (SNSD), u Ljubinju Stevo Drapić (SDS) i Gacku Ognjen Milinković (SNSD).

SNSD je bio ubedljiv u Zvorniku, Gradišci i Doboju, osvojio je i pet opština prijedorskog regiona, i po prvi put Kostajnicu i Oštru Luku.

Teslić ostaje neosvojiva tvrđava SDS, gde je Milan Miličević ubedljivo, po treći put, pobedio Dragana Bogdanića iz SNSD. Vasilije Perić (SDS) ostaje načelnik Ugljevika i naredne četiri godine, što je i najdugovečniji načelnik neke od opština u RS, budući da se na toj poziciji nalazi od 2001.

ČETIRI NAČELNICE U BiH

NEPOTVRĐENI rezultati izbora ukazuju da će lokalnim upravama u BiH rukovoditi svega četiri žene, od ukupno 29 kandidatkinja. To su Snežana Ružičić (SNSD) u Jezeru, Dušica Runić (SNSD) u Drvaru, Milka Ivanković (Zavičajni socijaldemokrati) u Istočnom Drvaru i Mila Petković (SNSD) u Novom Goraždu.

Jovica Radulović, Foto SDS

Sigurni pobednici i pre početka izbora bili su načelnica Jezera Snežana Ružičić, i Mrkonjić Grada Dragan Vođević (SNSD) koji nisu ni imali protivkandidate.
Koalicija "Pod lupom" saopštila je da su izbori uglavnom protekli u skladu sa zakonom, ali je bilo i nepravilnosti:

GRUJIČIĆ UBEDLjIV U SREBRENICI

MLADEN Grujičić (SNSD), zajednički kandidat svih srpskih partija za načelnika Srebrenice, proglasio je pobedu u toj opštini. U objavi na "Fejsbuku" Grujičić je naveo da je pobeda bila ubedljiva, i da je osvojio 4.466 glasova, dok je protivkandidat iz SDA Alija Tabaković dobio svega 1.865 glasova.

- Na četiri odsto biračkih mesta primećena je kombinacija nepravilnosti što može upućivati na ciljane manipulacije. Na 76 je zabeleženo otvoreno nagovaranje na glasanje, a registrovani su organizovani pokušaji sprečavanja kontrole izbornog procesa.

Pogledajte više