NA RESPIRATORU VEĆ 47 OSOBA: U Republici Srpskoj poslednjih dana epidemija virusa korona sve više uzima maha

E. V. N.

03. 11. 2020. u 08:38

VLADA Srpske razmatra sve mogućnosti smeštaja pacijenata zaraženih virusom korona u bolničke kapacitete u Banjaluci, Bijeljini i svim drugim mestima gde se za to ukaže potreba, poručio je premijer RS Radovan Višković.

Foto D. Pozderović

On je naglasio da građani moraju biti svesni činjenice da se to pitanje neće moći adekvatno rešavati ukoliko epidemija uzme više maha i dođe do maksimuma.

- Svaki građanin može da doprinese da zaštitimo bolnički sektor, privredu, da zaštitimo svoje i zdravlje svoje porodice - rekao je Višković.

On je istakao da se građani moraju pridržavati svih mera kojih se pridržava čitav svet, a koje se odnose na nošenje maski, na držanje odgovarajuće distance i na smanjenje ili izbegavanje okupljanja.

KAPACITETI

DRASTIČAN porast novoobolelih od virusa korona doveo je i kovid-bolnicu u Bijeljini do granica iscrpljenosti. Na lečenju je 73 bolesnika, što je više od 90 odsto popunjenosti, kaže dr Zlatko Maksimović, direktor OB "Sveti vračevi".

- Za protekla 24 časa primljeno je 20 obolelih, a ako se nastavi ovaj trend rasta pitanje je da li će biti mogućnosti da se svima pruži pomoć - kaže dr Maksimović.

Inače, na poslednjem testiranju u RS 323 osobe od 777 su bile pozitivne na koronu. Prijavljena je i smrt petoro pacijenata. U bolnicama po RS je 47 pacijenata na respiratoru, a ukupno je na bolničkom lečenju 790 obolelih od korone.

Premijer RS, Radovan Višković, kaže da i zdravstveni sektor ukazuje da je u ovom momentu jedina preventivna mera nošenje maski, distanca i izbegavanje okupljanja.

- Treba da ispoštujemo donete mere, stavimo situaciju pod kontrolu i time izbegnemo scenario Italije i Francuske i drugih zemalja iz marta i aprila ove godine - rekao je Višković.

NA LEČENjE ČEKA 200 OBOLELIH

EPIDEMIOLOŠKA situacija na području Trebinja je alarmantna, a zbog povećanog broja zaraženih prošireni su kapaciteti te ustanove. Oko 60 odsto kapaciteta Bolnice u Trebinju biće stavljeno u funkciju obolelih, pošto su kapaciteti kovid-odeljenja popunjeni.

- Na bolničko lečenje čeka oko 200 pacijenata. Dnevno smo snimali više od 50 osoba, a oko 40 ih je svaki dan prošle sedmice imalo znakove ozbiljne upale pluća i svi su kandidati za bolnicu - rekao je Stanko Buha, pomoćnih direktora trebinjske Bolnice.

U Federaciji BiH je juče zbog posledica virusa korona preminulo 26, a u RS pet osoba.

Pogledajte više