PRAVOSLAVNI BASTION TRETIRAJU KAO RUSKI: Budući etno-kompleks kod Doboja pod budnim okom NATO alijanse

Lj. ĐURIĆ

02. 11. 2020. u 10:30

BUDUĆI etno-kompleks sa rusko-srpskim manastirom u Ritešiću, na tromeđi Doboja, Dervente i Modriče, pod budnim je okom NATO, ali zasigurno i stranih obaveštajaca, koji nagađaju da se i tu radi o ruskom uticaju, čemu se na Balkanu sve više pridaje pažnje.

Foto Lj. Đ.

Gradi ga Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda iz Doboja, na čijem čelu je predsednik Zoran Gajić.

- Gradimo srpsko-ruski duhovni centar pravoslavlja pored manastira posvećenog Svetoj Matroni Moskovskoj, ali to očigledno drugačije gledaju stranci koji su naslednici ranijih snaga za stabilizaciju mira u BiH SFOR, koji imaju svoju kancelariju u prigradskom naselju Bare na ulazu u Doboj. Godinama me zovu i traže razgovor, a glavna su im tema Rusi - kaže za "Novosti" Gajić.

PLAN Zoran Gajić, Foto Lj. Đ.

Svaki put se, kaže, iznenadi koliko su informisani o aktivnostima Konzulata i Ambasade Rusije u BiH, posebno kada njihovi zvaničnici posete manastir da vide kako napreduje gradnja i to uglavnom u društvu sa visokim zvaničnicima RS. Čudili su se, kaže, koliko liči upravo na predsednika Rusije Vladimira Putina, a naročito kada je uz bistu cara Nikolaja Drugog naručio izradu i Putinove.

- Trenutno je u toku gradnja višenamenskog objekta u blizini manastira, sagradili smo predulaz, prizemlje i glavnu konstrukciju objekta... Na predulazu su biste cara Nikolaja i Vladimira Putina, sa fotografijama i imenima ktitora - ističe Gajić.

U POSETI I "NOĆNI VUKOVI"

POSLEDNjA poseta ruskih zvaničnika upriličena je pred izbijanje pandemije, kada su sa predsednicom Željkom Cvijanović bili i predstavnici ambasada Rusije i Rumunije.
- U poslednje vreme moje kolege pričaju o uticaju Rusije, ali se ne radi o tome, već o prijateljstvu - ističe ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

Te sumnje se pojačavaju svaki put kada u Ritešić svrate i članovi ruske bajkerske grupe "Noćni vukovi", koji su ovde uvek rado primljeni i ugošćeni.

IZRADA Naručio biste Putina i cara Nikolaja

Foto Lj. Đ.

Kaže da se njegovi česti gosti iz NATO nisu oduševili kada su čuli da su tu predviđeni brojni sadržaji: prvi ruski vojni muzej, restoran ruskog cara, ruski kutak sa ruskim svecima i pravoslavnim velikanima, kao i apartmani za predstavnike ruske ambasade i druge zvaničnike. Tu su planirane i prostorije udruženja sa salom za sastanke, bine i drugi sadržaji.

- Pitali su me zašto se kompleks gradi uz podršku Ambasade Rusije i zašto tražimo donatore iz Rusije, odnosno zašto nismo tražili donacije iz EU - kaže Gajić.
Osim stranaca za gradnju centra zanimaju se i mediji iz Federacije BiH, i oni baš, dodaje Gajić, podgrejavaju tezu da je "bastion pravoslavlja" na Vučijaku zapravo budući "ruski bastion" u ovom delu BiH.
 

Pogledajte više