ODBRANA SRPSKE NIJE UPITNA: Nakon razlaza koalicije Nenad Nešić zvanično istupio iz Srpskog kluba U PBiH

S. M.

21. 10. 2020. u 07:00

NAKON razlaza koalicije DNS i SNSD, Nenad Nešić predsednik DNS i poslanik u Parlamentu BiH zvanično je istupio iz kluba poslanika Srpski klub.

Foto KLIKS

On je zajedno sa Nenadom Stevandićem iz US i Jakovom Galićem iz SP u PBiH činio Srpski klub, koji je sa klubom SNSD činio deo većine u Parlamentu.

Nešić je obrazložio da će dalje delovati kao poslanik DNS poštujući zaključke Predsedništva te stranke.

NEPOZNANICA

NENAD Stevandić kaže da ostaje nepoznanica da li je DNS izašao samo iz koalicije sa SNSD-a, ili izlazak iz koalicije znači i izlazak iz vlasti.

- To bi onda promenilo situaciju. Tek nakon što budemo znali konkretan stav DNS po ovom pitanju znaćemo na čemu smo.

Srpska ima rešenje za delovanje u Parlamentu BiH - poručio je Stevandić.

Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD u PBiH, kaže da istupanje Nenada Nešića iz Srpskog kluba ne može poremetiti delovanje srpskih predstavnika u Parlamentu BiH, ali donosi jednu lošu notu jer ostaje činjenica da je napustio Srpski klub, a koji je objedinjavao predstavnike US, DNS i SP.

Snježana Novaković Bursać, Foto "Novosti"

- Prilično mi je neobjašnjivo ponašanje poslanika Nešića oko napuštanja Srpskog kluba koji je podržao imenovanje Miloša Lučića za ministra u SM BiH, a da podsetim on je bio kandidat DNS za mesto u Savetu ministara - ističe Novaković Bursać.

POČELA "ČISTKA" KADROVA

VLADA RS smenila je v. d. direktora PJ Poreske uprave u Istočnom Sarajevu Marka Kubatliju iz DNS, čime je počela "čistka" kadrova DNS nakon napuštanja koalicije sa SNSD.

Ona kaže da je Nešić napustio Srpski klub, a ne SNSD u Parlamentu BiH.

- Nastojaćemo da ovu situaciju amortizujemo. Slede razgovori i dogovori o daljem ponašanju i delovanju na nivou klubova i poslanika u Parlamentu BiH. Nešićevo istupanje ne može nam naškoditi jer su štetu RS već nanosili SDS i PDP koji su zajedno sa SDA pravili entitetsku većinu i glasali protiv interesa RS - ističe Novaković Bursać.

Nenad Nešić, Foto D. Pozderović

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u PBiH kaže da će uslediti razgovori sa kolegama poslanicima iz vladajuće koalicije koji dolaze iz RS o daljim koracima.

Pogledajte više