MINISTAR VULIN: Srbija će uvek misliti, čuvati i braniti svoju Republiku Srpsku

Novosti online 15. 10. 2020. u 21:36

- REPUBLIKA Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem ne zaboravlja Srbe gde god oni da žive. Republika Srpska je jedan od naših spoljnopolitičkih prioriteta.

Foto: Ministarstvo odbrane

 U svim našim dokumentima - od Strategije nacionalne odbrane do odgovarajućih skupštinskih odluka, kaže se da je očuvanje Republike Srpske i njen razvoj jedan od prioriteta Republike Srbije i obaveza svih organa Republike Srbije. Ovo je način da nemamo samo bratsku blisku saradnju -  istakao je izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je večeras, zajedno sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom prisustvovao svečanom otvaranju novoizgrađenog Trga Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Ovo je način da se pokaže svim građanima Republike Srpske koliko Srbija brine i koliko hoće i želi da život svih građana Republike Srpske učini boljim, kvalitetnijim i lakšim. Predsednik Aleksandar Vučić uvek kada donosi ključne, važne odluke po sudbinu srpskog naroda, vodi računa posebno kako će se te odluke odnositi prema svim Srbima bez obzira gde oni žive, a naravno posebno prema Republici Srpskoj - istakao je ministar odbrane i naglasio da je večeras posebno ponosan što kao izaslanik predsednika Republike može da podeli radost sa građanima Istočnog Novog Sarajeva i što na Trgu Republike Srbije može da vidi divne, okupljene ljude i da im još jednom kaže da će “Republika Srbija uvek misliti, čuvati i braniti svoju Republiku Srpsku”.
 
Predsedniku Vučiću dodeljena je Plaketa Opštine Istočno Novo Sarajevo, koju je njen načelnik Ljubiša Ćosić večeras uručio ministru Vulinu, kao izaslaniku predsednika Vučića.

Foto: Ministarstvo odbrane


 
Izgradnju Trga Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu finansirala je Vlada Republike Srpske iz donatorskih sredstava Vlade Republike Srbije, a vrednost donacije je milion evra.
 
Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, govoreći o značaju ovog Trga, istakao je da je sve to urađeno jer je predsednik Vučić hteo da pomogne ovom narodu. 

- Ovo je poruka da Srbija nas doživljava kao deo sebe. Ostajemo ovde, ali hoćemo da budemo državljani Srbije. Mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi. Oni Srbi koji su u svoju slobodu uneli mnogo žrtava, koji su zagledani u Srbiju. Srbija je za nas sigurno utičište, sugurna brana - poručio je Milorad Dodik. 
 
Načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić zahvalio je na prilici da večeras zajedno otvorimo Trg Republike Srbije, dodajuci da je trg jedno od najlepših mesta u Republici Srpskoj i mesto ponovnog okupljanja. 
 
Na kraju svečanog otvaranja, ministar Vulin, Milorad Dodik i načelnik Ćosić položili su vremensku kapsulu u temelj budućeg spomenika Porodici koji će krasiti centralni deo trga. 

Foto: Ministarstvo odbrane

Površina Trga oko sportsko-poslovnog centra iznosi oko 18.000 metara kvadratnih, postavljene su i fontana, javne česme, klupe, a završeno je ozelenjavanje površina. Reč je o trgu manifestacionog tipa, koji je opremljen i urbanim mobilijarom.
 
Centralni deo Trga predviđen je za postavljanje spomenika porodici, koji će biti otkriven 2021. godine, a koji sibolizuje veze između Republike Srbije i Republike Srpske, kao i porodicu, koja je simbol ponovnog okupljanja Srba iz Sarajeva, prilikom izgradnje Srpskog, odnosno Istočnog Sarajeva.
 
Otvaranju Trga Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu prisustvovali su i pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane mr Milan Ranković, komandant 250. raketne brigade za PVD brigadni general Tiosav Janković i izaslanik Republike Srbije pukovnik Danko Štrbac.

Pogledajte više