SUMNJA U POLITIČKU POZADINU RADA CIK BiH: Snježana Novaković Bursać o vezi članova izborne komisije i određenih partija

S. M.

14. 10. 2020. u 19:36

ŠEF Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać ocenila je da su tvrdnje poslanika SDS Mirka Šarovića da postoje prijave o predizbornoj krađi, o čemu je tražio informaciju od Centralne izborne komisije BiH, dokaz da su pojedini članovi CIK blisko vezani za određene političke stranke, poput SDS.

Foto: Novosti

- Vrlo je interesantno da je Mirko Šarović danas na sednici tražio da u dnevni red bude uvrštena informacija CIK o nekakvim prijavama. On je prvi u javnost izašao sa informacijom da ima određeni broj prijavljenih predizbornih krađa. Nameće se pitanje odakle Šaroviću taj podatak, rekla je Bursaćeva.

Ona je podsetila da je pre pet dana poslanik SDS Dragan Mektić, gostujući na jednoj televiziji, izjavio da SDS radi inženjering.

- Izlaze prvi s tim podatkom, što direktno potvrđuje da imaju najdirektniju vezu u CIK, rekla je Bursaćeva, dodajući da je očito da neregularnosti postoje.

Ona je navela da SNSD poziva sve istražne organe da hitno izvrše istrage i otklone sumnje, te pozvala politički angažovane članove CIK da prestanu derogirati, ionako, narušeno povjerenje u izborni proces za lokalne izbore.

Bursaćeva je ponovila stav o Predlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH, napominjući da nije bitno samo doneti zakon, nego voditi računa o tome i kako ga sprovoditi.

- Oni, predlagači opozicije, su u ovom predlogu totalno poremetili strukturu i podelu nadležnosti po stubovima i poremetili horizontalnu strukturu između nivoa, pojasnila je Bursaćeva.

Prema njenim rečima, nesporna je potreba donošenja dobrog zakona o sprečavanju sukoba interesa, ali, za sada, ključni nedostatak predloženog teksta jeste to što nije ispraćena raspodela nadležnosti između različitih nivoa vlasti u BiH.

Pogledajte više