NA FIKTIVNIM ADRESAMA 250 BIRAČA: Opština Stanari reagovala na nepravilnosti sa biračkim spiskovima

S. M.

05. 10. 2020. u 22:57

U Stanarima je evidentirano oko 250 fiktivnih birača koji su upisani u Centralni birački spisak za glasanje u inostranstvu, a protiv lica koja su počinila izborni inženjering najavljene su tužbe, rečeno je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare opštinskih odbora SNSD i DNS.

Novosti

Predsednik stanarskog odbora SNSD Goran Jerinić rekao je da je po objavljivanju izvoda za glasanje u inostranstvu uočeno da je veliki broj sugrađana koji rade u zemljama Zapadne Evrope prijavljen da glasa na lažnim adresama u Srbiji ili u mestima u kojima rade u inostranstvu, kao i da se na tom spisku nalaze preminula ili lica koja žive i rade u Stanarima.

-U ovom trenutku ne možemo tvrditi ko je to uradio, ali su to sigurno lica koja su imala pristup bazi podataka da li MUP ili Cipsa, izjavio je Jerinić i najavio tužbe protiv n.n. lica.

On je upozorio da je u pitanju izborni inženjering i pozvao Centralnu izbornu komisiju BiH da proveri i preispita tačnost navedenih podataka i adresa kako bi se predupredila izborna krađa. Jerinić je istakao da je veliki broj sugrađana obaviješten o ovoj pojavi da bi blagovremeno reagovali.

Predsednik stanarskog odbora DNS Mihajlo Gavrić ukazao je na neregularnosti sa adresama koje je uočio kada je reč o članovima njegove šire porodice, kumovima i prijateljima koji žive i rade u Stanarima, Nemačkoj i Italiji, a koji su mimo njihovog znanja prijavljeni da glasaju iz Srbije.

On je ukazao na pojavu da su za ove lokalne izbore u Stanarima prijavljena 832 birača da glasaju putem pošte, dok ih je 2018. godine bilo svega 260.

Na konferenciji je prisustvovao i načelnik opštine Stanari Dušan Panić, koji od kontrolnih organa očekuje da istraže i utvrde koja su to lica izvršila izborni inženjering, te zloupotrebila volju građana počinivši krivično delo.

On je poručio da se ova situacija mora "isterati na čistac" i ukazao na scenarija mogućih malverzacija sa zloupotrebama dokumenta kako bi se počinio izborni inženjering.

Panić je izrazio zadovoljstvo što oko ovog problema postoji političko jedinstvo lokalnih partija na vlasti i opozicije.


 

Pogledajte više