UMETNOST BRSATSTO JAČA: Ruski umetnik harmonike Jurij Šiškin na prijemu kod Episkopa Fotija

V.Mitrić

30. 09. 2020. u 13:33

NAJPOZNATIJI svetski izvođač na akademskoj harmonici Jurij Šiškin iz Rusije, sa načelnikom Ugljevika Vasilijem Perićem, sastao se sa episkopom zvorničko-tuzlanskim Fotijem u eparhijskom sedištu u Bijeljini.

Foto privatna arhiva

Vlasika  Fotije kažeda mu je „istinsko zadovoljstvo što je ugostio velikog umetnika, posebno onog koji dolazi iz bratske nam Rusije, koja je po veri bratska i Srbiji i Republici Srpskoij“.

- Razgovarali smo o ruskom Manastiru Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku koga su podigli ruski vojnici koji su boravili u mirovnoj misiji, i ta svetinja je mesto srpsko-ruskog prijateljstva, ali i uopšte o našem zajedništvu –priča episkop Fotije, koji je ruskom umetniku ,  u znak dobrodošlice .poklonio je ikonu Presvete Bogorodice .

Ruski umetnik Jurij Šiškin istakao je da ovakvi susreti menjaju život ka boljem,te da oni nisu slučajni.

- Ovaj susret je za mene veliki znak da treba da se još više usavršavam nad svojom dušom i uz pomoću muzike da pomažem ljudima da budu još srećniji - rekao je Šiškin.

Načelnik Ugljevik Vasilije Perić zahvalio je episkopu Fotiju , „jer i na ovaj način podržava festival „Dani harmonike“ ali i sve duhovne i kulturne aktivnosti na području ove opštine“.

- Radosni smo i srećni što je i ove godine  održan festival, uprkos pandemiji korona virusa, ali i  što smo ugostili Jurija Šiškina koji nam po peti put olazi u Ugljevik“ - rekao je  Perić.

- D ogovorena je a i saradnja sa ruskim umetnikom koja će  biti plodotvorna .Mnogo toga je do sada učinjeno na razvoju festivala a Ugljevik i Republika Srpska postali su po njemu prepoznatljivi u Evropi i svetu.

Prijemu je prisustvovao direktor Muzičke škole „Kornelije Stanković“ Slaviša Perić koji je organizator festivala „Dani harmonike“.

Pogledajte više