RASTE BROJ ZAPOSLENIH: Nakon epidemije virusa korona oporavlja se i tržište rada u Republici Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 09. 2020. u 10:30

NAKON što je izbila epidemija virusa korona na hiljade radnika u Srpskoj je strepelo da će ostati bez posla.

Foto: D. Pozderović

Mnogi su ostali u kući, jer su im zatvorene firme, ugostiteljski i uslužni objekti. Ipak, šest meseci od početka epidemije tržište rada u RS se stabilizovalo, a broj zaposlenih se približio broju otpuštenih.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za zapošljavanje RS na tržištu rada u Republici Srpskoj, od početka epidemije 19. marta, do danas, 13.022 radnika ostalo je bez posla iz različitih razloga i u različitim branšama, a u istom periodu zaposleno je 12.938 radnika, tako da je ta razlika 84.

- Ove cifre su dokaz da se tržište rada u Srpskoj stabilizuje nakon udara epidemije virusa korona - ističe direktor Zavoda za zapošljavanje Srpske Miroslav Vujičić.

On podseća da je razlika na početku pandemije bila oko 2.500 radnika i ističe da će u budućnosti broj zaposlenih verovatno premašiti broj otpuštenih, bez obzira na izazove koji su se reflektovali zbog virusa korona.

ZA RADNA MESTA 10 MILIONA KM

DIREKTOR Zavoda za zapošljavanje RS kaže da ta institucija finansira i realizuje projekte zapošljavanjaa i da su do sada odobrili 10 miliona KM za zapošljavanje 2.000 radnika.

- Planiramo da proširimo Akcioni plan za dodatnih pet miliona KM kao i obuhvat na 3.000 radnika - istakao je Vujičić.

Iz prerađivačke industrije je, dodaje, bez posla ostalo oko 3.000 radnika, ali je gotovo isti broj i zaposlenih, kao i u uslužnim delatnostima, gde je bez posla ostalo 1.500, u trgovinama oko 2.000 radnika, na građevini oko 500, ali je oko 900 njih zaposleno...

- Uglavnom se prate delatnosti u kojima je najviše radnika ostalo bez posla i koje zapošljavaju najviše, što pokazuje da je došlo do oporavka radne snage - kaže Vujičić.

On je naglasio da su svi koji su ostali bez posla, prema Zakonu o posredovanju u zapošljavanju, dobili novčanu naknadu.

Prema njegovim rečima, do sada je oko 8.000 radnika iskoristilo pravo na novčanu naknadu, i Zavod je u ovoj godini planirao oko 18.000 KM za tu namenu, a do sada je već realizovano oko 82 odsto tih sredstava.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kaže da se tržište rada u RS relativno stabilizovalo.

- U Srpskoj skoro sve firme rade smanjenim kapacitetom zbog virusa korona. To se posebno odnosi na firme koje rade za auto-industriju i koje izvoze svoje proizvode - ističe Blagojević.

On kaže da su privrednicima pomogle brojne mere Vlade RS koje su usvojene na predlog Privredne komore RS.

- Naše tržište rada mnogo zavisi od situacije u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj ali i Austriji, Italiji i Nemačkoj, jer mnoge naše firme rade za firme sa tih područja. Pratimo situaciju na terenu i nadamo se da neće biti nikakvog novog talasa virusa, jer bi to bio veliki udarac na naše tržište - poručio je Blagojević.

Pogledajte više