ZBOG SUMNJE DA JE UMEŠAN U RATNE ZLOČINE: Uhapšen Ratko Đurković, komandant majevičke brigade

O. M. - V. M.

08. 09. 2020. u 13:53

RATKO Đurković (77), nekadšnji komandant Prvog bataljona 1. majevičke brigade Vojske Republike Srpske, uhapšen je u Ugljeviku zbog sumnje da je umešan u ratne zločine, koji su navodno počinjeni u julu 1992. u okolini Ugljevika.

Foto: Arhiva VN

Đurkovića su, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i sproveli ga na kriminalističku obradu.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je Đurković pod istragom u predmetu koji se vodi protiv njega i Radomira Nedića, nekadašnjeg komandanta 1. majevičke brigade.

- Terete se da, za vreme napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, znajući za napad i da njihove radnje čine deo tog napada, kao komandanti VRS koji su imali efektivnu kontrolu nad jedinicama, nisu preduzetli aktivnosti kako bi sprečili ubistva civila i zarobljenika, niti su nakon počinjenih zločina preduzeli mere kako bi se počinioci procesuirali i kaznili za zločina u selu Tursunovo Brdo i Teočak u Ugljeviku u julu 1992. godine - rekao je Grubešić.

Prema njegovim rečima vojne snage, koje su bili pod komandom osumnjičenih, prilikom napada su ubile četiri civila bošnjačke nacionalnosti i dvojicu pripadnika takozvane Armije BiH, koji su prethodno bili zarobljeni.

 

- U odnosu na osumnjičenog Nedića predmetni tužilac će, nakon što se prikupe sve informacije i podaci o njegovom zdrvstvenom stanju, odlučiti o daljim aktivnostima - rekao je Grubešić.

Boračka organizacija opštine Ugljevik osudila je hapšenje majora Vojske Republike Srpske Ratka Đurkovića.

- Osuđujemo hapšenje našeg saborca, posebno na tako gnusan način, dolaženjem rano ujutru u porodičnu kuću i prepadanjem članova njegove porodice, a reč je o čoveku koji ima 76 godina - rekao je predsednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković.

General Milomir Savčić, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske, kaže da deli mišljenje većine Ugljevičana, tamošnje OO BO RS, na čelu sa Jovanom Marinkovićem, da je reč o „neprimerenom činu, udaru na časnog i čestitog čoveka, koji u životu nije ni mrava zgazio, a od kad zna za sebe do današnjih dana bio je i ostao zakleti antifašista“.

-Đurković se redovno odazivao na sve pozive, bio im je, dakle, dostupan u svakom trenutku, pa ovako hapšenje, više nego spektakularno, koje je izvela Sipa, po nalogu Tužilaštva BiH, najblaže rečeno, nedopustivo je, nema veze sa pravom i pravdom, već nosi, kao i do sada, neke druge poruke -smatra Savčić.

-Jednostavno postoje krugovi koji teraju svoje i zapravo samo drugim sredstvima nastavljaju rat, koji je oružjem okončan pre četvrt veka. Ovo je poruka Srbima da nikad više ni zbog čega ne smeju da se brane, jer mora da bude onako kako je tamo neko zacrtao i tačka. To je i nepravedno i tužno i ružno.

Savčić ističe da treba da se sačeka dan-dva posle hapšenja da se vidi „šta se iza brda valjalo“. Đurković je, pored ostalog, značajan i ugledan aktivista Socijalističke partije RS Petra Đokić, slovi za neumoljivog, nepotkupljivog i doslednog levičara, zbog čega, u nekim moćnim krugovima nije baš bio omiljen, jer je  svedok onih koji su se u levicu i poštenje kleli, ali su skrenuli sa puta, a on nikad nije imao problem da svakome, ma na kojoj poziciji bio "skreše u brk".

Pogledajte više