AERODROM U TREBINJU: Cilj je milion putnika

S.Mišljenović, D.Curać 03. 09. 2020. u 09:25

IZGRADNjOM aerodroma u Trebinju, Republika Srpska će dobit jak vetar u leđa u razvoju avio-saobraćaja i jačanju postojećih kapaciteta za prevoz putnika.

Foto S.Mišljenović

Otvaranjem novog aerodroma, a plan je da to bude u decembru naredne godine, Srpskoj, Hercegovini i Trebinju se otvara mogućnost i bržeg i efikasnijeg dolaska na hiljade turista. Aerodrom u Trebinju se gradi po budnim okom Srbije, koja je i nosilac projekta uz pomoć Vlade RS.

Đorđe Popović, ministar saobraćaja i veza RS, kaže da veruje da je aerodrom u Trebinju dugogodišnji san svih građane Hercegovine, ali da ne treba minimizirati njegov značaj za celu Srpsku.

- Aerodrom u Trebinju ima perspektivu i realizacijom tog projekta očekujemo rast i razvoj privrede, dolazak investitora i otvaranje novih radnih mesta, razvoj turizma, povećanje potražnje i potrošnje domaćih proizvoda u hercegovačoj regiji. Očekujemo da novi aerodrom, zbog povoljnijeg položaja u odnosu na okruženje, ponudi i kvalitetniju uslugu i više standarde, pa se samim tim i očekuje milionski broj putnika u bliskoj budućnosti - ističe Popović.

On se osvrnuo i na rad Aerodroma Banjaluka i dodao da se, imajući u vidu da se radi o međunarodnom aerodromu i da su evropske regulative stroge po pitanju bezbednosti, i da aerodrom mora da ispunjava sve uslove kako bi privukao što veći broj korisnika, konstantno radi na njegovom osavremenjivanju.

- Privode se kraju radovi na izgradnji kargo-objekta, kao i radovi na proširenju pristanišne zgrade i dolaznog gejta. U toku su aktivnosti na poboljšanju uslova rada. Planiran je projekat investicionog održavanja poletno-sletne staze sa ciljem dodatnog poboljšanja piste i rulne staze, kako bi se obezbedio viši standard za kretanje, poletanje, slitanje i boravak aviona - pojašnjava Popović.

LOKACIJA                                                                                                        
MIRKO Ćurić, gradonačelnik Trebinja kaže su bile "u igri" tri lokacije.
- Sada smo već dogovorili jednu. Ta lokacija je na području grada Trebinja, mesto Mionići - naveo je Ćurić.

On podseća da je Aerodrom Banjaluka beležio odlične rezultate u 2019. godini, i da je prevezeno oko 150.000 putnika, ali se pandemija virusa korona odrazila i na tu instituciju.

- Sa Aerodroma u Banjaluci odvija se redovna linija Beograd - Banjaluka - Beograd. Tokom jula i avgusta odvijao se čarter-saobraćaj za Tursku. Nakon četiri meseca pauze "Rajaner" je u avgustu poleteo za Memingem i Brisel, međutim zbog epidemiološke situacije ovaj prevoznik je najavio da će suspendovati svoje letove za Banjaluku u septembru i oktobru. Zimski red letenja kompanije "Rajaner" će zavisiti od razvoja epidemiološke situacije u Evropi - pojasnio je ministar Popović.

Foto Vlada RS

DO BEOGRADA za 40 MINUTA


MINISTARKA saobraćaja Srbije, Zorana Mihajlović poručila je da će se do decembra naredne godine za 40 minuta maksimum ići od Beograda do Trebinja i obrnuto.
- To nije samo veza Beograda i Trebinja. To je veza Trebinja sa ostalim delom regiona i na kraju sa celim svetom jer će na taj aerodrom moći da sleću i neki drugi avioni koji voze za razne delove Evrope i sveta - poručila je ministarka.

Pogledajte više