POVELJA STARA 46 LETA: Bratska saradnja Beočina i Ugljevika

V. Mitrić

29. 08. 2020. u 17:48

PREDSTAVNICI mesnih zajednica Donja Trnova, kod Ugljevika, i Čerevića iz Beočina svečano su obeležili 46 godina bratimljenja i saradnje, kom je, u tom lepom i pitomom podmajevičkom selu, prisustvovalo i rukovodstvo lokalne samouprave, čiji čelnik, Vasilije Perić, spada i red onih ljudi u RS, koji najviše drže do dobrih odnosa sa maticom Srbijom, ne samo sa opštinama i gradovima pored Drine.

Foto: V. Mitrić

- Svedok sam početka druženja između naših opština, jer sam im se raodvao još kao omladinac. Nakon što je potpisana Povelja o bratimljenju Ugljevika i Čerevića, po tadašnjem dogovoru, usledilo je  bratimljenje između mesnih zajednica - priča nam Đoko Simić, predsednik lokalnog parlamenta u Ugljeviku.

Foto: V. Mitrić

- Ovo bratsvo je negavovano neprnjstano i, u kakvim uslovima, posebnmo ne u ratnim nije prekidano, već je dobijalo u značaju.Ovo su susreti mnogo više od druženja,  koja je, istina, uvek bilo i ostalo za pamćenje, podjednako kod na si njih.

On je istakao da mjesne zajednice Donje Zabrđe kod Ugljevika i Susek kod Beočina kao i Donja Trnova i Čerević od svih drugih više njeguju tradiciju druženja i prijateljstvo kao i neraskidive veze više od četiri decenije.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Čerević, Mara Petković, kaže je da ove dva mesta vezuje neraskidiva nit  još do Drugog svetskog rata, a da je Povelja o bratimljenju potpisana 1974. godine, „praktično samo kruna svega toga“.

- U Donjoj Trnovi, koja je poznata po antifašizmu, su u toku Drugog svetskog rata učestvovali borci iz naše opštine. Ljude iz Donje Trnove doživljavamo kao našu braću i seste - rekla je Petkovićeva.

Foto: V. Mitrić

Ove godine zbog epidemioloških mera borbe protiv korona virusa izostao je kulturno-umetnički program. Gosti iz Čerevića posetili su hram Svetog Petra i Pavla u Donjoj Trnovi, gde ih je dočekao starješina protojerej Vedran Bardak.U toku boravka gosti iz Čerevića su posetili i druge brojne znamenitosti ovog dela RS. 

Pogledajte više