VELIKA GOSPOJINA U MANASTIRU TAVNA KOD BIJELJINE I UGLJEVIKA: Čuvaju sjaj Nemanjića

V. MITRIĆ

28. 08. 2020. u 22:32

MANASTIR Svete Trojice u Tavni, kod Bijeljine i Ugljevika, proslavio je krsnu slavu Uspenje presvete Bogorodice, poznatije kao Velika Gospojina.

Foto: B. Milošević

Obeležavanju je prisustvovalo nekoliko hiljada vernika iz ovog dela RS ali i rasejanja. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je umirovljeni episko Konstantin(Đokić), a na Ozrenu je, na ovaj dan, služio vladika Fotije, episkop zvorničko – tuzlanski.

Sestrinstvu bogomolje, koje predvodi igumanija Marta, i duhovniku arhimandritu Lazaru(Kršić), slavu su, pored vernika, čestitali i mnogi zvaničnici, među kojima i načelnik opštine Ugljevik, Vasilije Perić, koji je bio slavski gost, i kao čelnik te opštine i kao potpredsednik Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko tuzlanske.

Foto: B. Milošević

- Tavna je zadužbina slavnih Nemanjića iz srednjeg veka i središte je duhovnog života, ne samo ovdašnjih ljudi, već i mnogih vernika sa strane, od onih iz sveih delova RS do komšija i braće iz Srbije i rasejanja - kaže Perić. -Ovo je istinsko duhovno vrelo, koje je sačuvalo, uprkos svim nevoljama sa kojima se suočavalo, svetlost i sjaj Nemanjića.

Tavna je čuvena i po snažnoj organizaciji Bogomoljačkog pokreta, koji je osnovao vladika Nikolaj Velimirović, a koji je ovde vodio iguman Danilo Bilbija. To je dosta uticalo da ovdašnji ljudi ostanu jaki u veri i u vremenima kada to nije bilo ni lako ni jednostavno.

Pogledajte više