KO JE, STVARNO, UBIO BOKSERA? MUP RS proverava da li je Milenko Lakić usmrtio Slobodana Ilića

O. MATAVULj

17. 08. 2020. u 09:30

INSPEKTORI MUP RS nedavno su u fočanskom zatvoru saslušali Milenka Lakića zvanog Laki zbog priznanja da je ubio boksera Slobodana Ilića iz Bijeljine, a ne Jugoslav Eraković, koji je za taj zločin već odležao 12 od 18 godina zatvora, na koliko je osuđen.

Foto: O. Matavulj

Lakić, koji u Kazneno-popravnom zavodu Foča izdržava 35-godišnju kaznu, saslušan je po nalogu Republičkog javnog tužilaštva, koje je i vodilo istragu o ubistvu Ilića. U tužilaštvu pojašnjavaju da se postupalo po prijavi koju je podneo advokat Duško Tomić, nakon što mu je Lakić pred svedocima priznao da je on ubio Ilića, a ne Eraković.

- U cilju rešavanja navedene prijave MUP RS, upućen je zahtev za postupanje, kako bi se izvršile provere tih navoda - rekla je sekretar RJT Dragica Tojagić.

Naglašava se da su, po pitanju presude Erakoviću, pred sudovima već odbijeni iscrpljeni svi vanredni pravni lekovi i apelacija.

- Poslednji vanredni pravni lek, odnosno zahtev za ponavljanje postupka Erakoviću, koji je imao sličnu sadržinu kao i Tomićeva prijava, odbacio je Okružni sud u Banjaluci 20. maja ove godine - rekla je Tojagićeva.

Advokat Goran Nešković, jedan od Erakovićevih branilaca, za "Novosti" kaže da je na to rešenje suda podneo žalbu.

- Žalba je podneta Vrhovnom sudu RS, koji još nije doneo nikakvu odluku. Mi insistiramo na ponavljanju postupka jer smo i tokom suđenja 2008. tvrdili da je Eraković nevin, da je imao alibi, a sada su se pojavili i novi svedoci, što sud mora uzeti u obzir - rekao je Nešković.

OKORELI UBICA

Milenko Lakić važi za jednog od najokorelijih ubica u BiH. Presudom Suda BiH osuđen je na 35 godina zatvora jer je kao član kriminalne grupe Zijada Turkovića počinio više krivičnih dela. Dokazano je da je počinio ubistva Marija Tolića i Vernera Ajdarija 2010. godine, te učešće u ubistvu Rajka Milovanovića, Mithata Mekića i njegove trudne supruge Lusije Salas Kortez. Policija je protiv njega podnela prijave i za ubistva Ratomira Rate Spaića, Mladena Ćehe i Marijane Kovačević, te Milijana Marinkovića, ali optužnice nikada nisu podignute.

Ovo nije prvi put da se Lakić pominje kao ubica Bobana Ilića. To je 2013. godine u javnosti iznosio njegov cimer iz pritvorske jedinice KPZ Mostar Mladen Džidić. Naime, istražni organi su u to vreme prisluškivali njihove razgovore u ćeliji. Lakić se cimeru "hvalio" brojnim zločinima, a kada su snimci izvedeni kao dokaz na sudu, Lakić je tvrdio da je znao za snimanje i da je namerno pričao o zločinima, optužujući cimera da radi za Tužilaštvo BiH. Džidić je odgovorio pismom u kojem je, između ostalog, naveo:

- U Foči je Eraković, koji leži nevin 18 godina za ubistvo koje si ti počinio. I to ima snimljeno, kako se hvališ kako si nekog boksera upucao nekoliko puta u autu, pa za lanac ga izvukao i overio. "Džetom" si pobegao, a DNK od Erakovića ostavio u autu - napisao je Džidić.

U Ilićevom ubistvu učestvovale su najmanje dve osobe. Čak je i majka ubijenog Radojka Ilić, nakon Erakovićevog hapšenja 2008, izjavila da je više umešanih u ubistvo pominjući i "izvesnog Lakija". Koliko u Lakićevom priznanju ima istine, pokazaće dalja istraga, koja bi morala da odgovori da li je Eraković 12 godina ležao u zatvoru za zločin koji nije počinio...

Foto: Sud BiH

Milenko Lakić

 

DNK KAO KRUNSKI DOKAZ

Zanimljivo je da je Eraković za ubistvo Ilića uhapšen nakon što se, na poziv policije, vratio s puta za Beograd kako bi se odazvao na saslušanje. Od tada je u pritvoru. Tokom suđenja krunski dokaz protiv njega bio je DNK koji je otkriven na nagorelom duksu, fantomci i rukavicama pronađenim u zapaljenoj "džeti" koju su ubice koristile. Ti tragovi su se poklopili sa Erakovićevim DNK. Tokom suđenja odbrana je osporavala DNK sumnjajući da je podmetnut. Pojašnjavali su da je odeća veštačena u Tuzli i Banjaluci, kada na njima nije pronađen nikakav DNK trag. Tek šest godina kasnije DNK na toj odeći pronašli su veštaci Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

O. MATAVULj

Foto O. Matavulj

Za ovaj zločin Eraković odležao 12 godina zatvora

Pogledajte više