ISPUNILI POLUGODIŠNJI PLAN: Šumska gazdinstva iz Čajniča, Rogatice i Sokoca uspešna i pored epidemije

R. Milović

08. 08. 2020. u 15:30

Zajedničko za Čajniče i Sokolac je da im se centar grada nalazi na 800 metara nadmorske visine, a šume u Rogatici dosežu i preko 1.000 metara nad morem.

Foto: R. M.

 Uz Foču, ove tri opštine su najbogatije visokoproduktivnim šumama. Od pojave pandemije virusa korona, ni jedan šumski radnik nije obeleo, čak ni prehladu zaradio, zbog čega se proces rada nije remetio, a plan proizvodnje izvršen sto-postotno.

- Proces rada nije prekidan, a ni jedan od 230 radnika nije slan na bolovanje ili otpuštan sa posla. Za rezultat imamo stopostotno ispunjenj plana seče, a 78 posto prodaje, jer su kupci, vlasnici pilana i drugi prerađivači, imali zbog kovida -19. zastoja u radu. U prvom polugodištu smo izvezli 16.000 metara kubnih oblovine- kaže za "Novosti" Marko Mićević direktor ŠG "Vučevica" iz Čajniča.

Stopostotni učinak su imali i u ŠG „Sjemeć“ sa osečenih 18.330 kubnih metara četinara i 5.000 lisičara. Pošumili su i 12 ha sa 18.000 sadnica, smrče, jele bukve i javora, na čemu je radilo 200 zaposlenih iz kategorije administracije i režije- kaže za Novosti Mladen Lakić direktor ŠG "Sjemeć".

Kao retko koje ranije godine, uspešno polugodište su imalo i 380 zaposlenih u ŠG "Romanija" sa Sokoca. Takođe su pošumili 12 ha šumske goleti, a u izgradnju šumskih puteva uložili preko 260.000 maraka.

- Radili smo u otežanim uslovima, ispunili plansku seču, a u najveći uspeh ubrajamo činjenicu da smo na Romaniji, angažovanošću čuvarske službe, zaustavili krađu drvnih sortimenata - kaže za „ Novosti“ Strahinja Bašević direktor ŠG "Romanija" sa Sokoca.

Iz ovoga se da zaključiti da Kovid-19 gubi snagu u crnogoričnoj šumi.

Pogledajte više